Eveniment

Business MAGAZIN. Cum se descurcă companiile româneşti din IT pe o piaţă care a început să scadă după un deceniu de creştere continuă. Gabriel Zahan, We as Web: Chiar dacă piaţa de IT din acest an a intrat într-o perioadă de stagnare, cu proiecte amânate sau blocate, există în continuare oportunităţi pentru tehnologii ceva mai nişate

Gabriel Zahan, CEO al WE AS WEB: „Chiar dacă în acest an piaţa de IT a resimţit o perioadă de stagnare, unele proiecte fiind blocate sau amânate, există în continuare numeroase oportunităţi pentru tehnologii ceva mai nişate, unde am şi crescut mult. Printre acestea am putea enumera: SAP, salesforce, service now, dynamics şi, bineînţeles, tot ce este legat de AI (inteligenţa artificială), ML (machine learning) sau data analysis“

Autor: Ioana Mihai-Andrei

26.11.2023, 09:00 883

200 de oameni mai mult în 2023 faţă de anul trecut, o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro, cu 140% mai mare decât în 2022, profit dublu, noi birouri şi clienţi sunt ţintele vizate de WE AS WEB. Cum anul în curs aduce dublări la mai multe capitole, ce planuri se creionează pentru 2024?

Pentru 2024, ţintim menţinerea tendinţei de creştere ca număr al colegilor în cele trei centre de dezvoltare existente, dar şi deschiderea de noi centre de dezvoltări, în alte ţări, cu experţi în tehnologie, la tarife competitive. Mizăm şi pe deschiderea de noi sucursale în alte ţări sau teritorii în care există cerinţe pe piaţa de software. Bineînţeles, alături de evoluţia pozitivă a indicatorilor financiari”, declară Gabriel Zahan, CEO al WE AS WEB, companie românească înfiinţată în urmă cu cinci ani. Iniţial, firma a plecat la drum, povesteşte Zahan, cu un produs dedicat zonei de economie circulară, iar după aproape doi ani s-a îndreptat spre ariile de team augmentation şi servicii de dezoltare software la cerere (custom), datorită nevoii ridicate din acel moment, vizibilă pe piaţa de IT.

Compania a fost fondată de Gabriel Zahan, antreprenor în serie, şi Ana Frunză, specialist în aria operaţională, iar pe parcurs s-au alăturat proiectului Claudiu Câmpean, executiv cu experienţă în sectoarele IT şi bancar, şi, recent, Ionuţ Gherle, executiv cu background în IT. Investiţia iniţială a fost de aproximativ 100.000 de euro, urmată de o nouă investiţie de 400.000 de euro, resurse folosite atât pentru salarii, cât şi pentru achiziţia şi amenajarea biroului din Cluj-Napoca.

După trecerea la servicii de team/staff augmentation şi outsourcing, în primul an (2021), compania a înregistrat venituri de aproximativ 500.000 de euro şi avea, la acel moment, 18 angajaţi. În al doilea an de activitate pe noua piaţă (2022), compania depăşea venituri de 10 milioane de euro şi raporta un profit net de 2 milioane de euro, având 350 de angajaţi. Anul acesta, „creştem substanţial echipa şi aducem noi roluri şi profesionişti în WE AS WEB, ca parte a strategiei noastre de a înţelege şi de a răspunde provocărilor curente ale pieţei. Rezultatele strategiei noastre s-au văzut şi pe plan financiar, mai exact suntem în grafic pentru atingerea cifrei de afaceri de 24 mil. euro, obiectivul propus pentru acest an”, punctează Gabriel Zahan.

Angajaţii companiei din birourile din România lucrează preponderent remote, de la distanţă, „iar colegii din Moldova şi Albania funcţionează într-un regim hibrid. Toţi colegii noştri au un nivel de experienţă tip seniori sau mid-senior. Până în acest moment, am reuşit să recrutăm peste 90% din ţinta de peste 200 de colegi noi setată pentru acest an”, adaugă reprezentantul companiei.

În septembrie, WE AS WEB a deschis şi biroul din Austria, iar anul acesta compania s-a extins cu noi birouri în SUA, UK, Germania şi Olanda. „Toate birourile deschise în Austria, Germania, Marea Britania, SUA, Olanda au rol de a aduce compania mai aproape de clienţii existenţi, dar şi de potenţialii clienţi, atât cu personal de vânzări, dar şi etnic, care înţelege mai bine nevoia şi cultura clienţilor din fiecare ţară, pentru a putea livra proiecte de succes”, mai spune Zahan. Paleta de clienţi este variată, incluzând deopotrivă corporaţii sau integratori mari de soluţii şi servicii software; companii de produs cu soluţii consacrate pe pieţele internaţionale sau start-up-uri şi scale-up-uri care au nevoie de parteneri tehnologici în dezvoltarea produselor. Firma furnizează servicii către companii din România, Germania, Irlanda, Franţa, Austria, Marea Britanie şi SUA.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO