Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a reuşit Ioan Simion, un antreprenor din Câmpina, să reziste 30 de ani în business

Autor: Ioana Mihai-Andrei

06.01.2024, 14:00 986

În 32 de ani de când a înfiinţat firma, Ioan Simion nu a întâmpinat momente dificile, afirmă el, în ciuda tuturor evenimentelor care au modelat economia. Acum are 1.200 de angajaţi în cele două afaceri pe care le-a clădit. Pe lângă activitatea Confind, care are activităţi mai cu seamă în zona de echipament petrolier, şi spitalul Sanconfind, antreprenorul vrea să facă acum paşi pe un teren nou: colaborarea cu industria de echipament militar. Ce aşteptări şi planuri are pentru viitorul apropiat şi îndepărtat povesteşte chiar el.

 

N-am avut momente dificile în istoria Confind. Pe mine nu mă surprinde nimic, pentru că mă gândesc şi ziua şi noaptea ce facem mâine, ce facem peste un an, încotro bate vântul, ce se întâmplă în Europa, ce se întâmplă în România. Nimic nu este imprevizibil în cazul în care nu lucrezi cu statul”, afirmă antreprenorul Ioan Simion, care povesteşte cum a clădit afacerile între o discuţie legată de participarea la o licitaţie şi o rundă de negocieri cu parteneri din Israel – toate acestea doar în prima parte a zilei, într-o marţi.

Atitudinea sa ca lider al unei afaceri este neobişnuită; în miile de discuţii pe care le-am avut de-a lungul anilor nu a mai spus nimeni asta, mereu fiind indicat, la capitolul greutăţilor, vreun element ca vreo criză, instabilitatea legislativă, dificultatea de a recruta sau cine mai ştie câte probleme au avut nevoie de abordări ieşite din comun.

Aproape 56 de milioane de euro este cifra de afaceri înregistrată de Confind anul trecut, firmă care s-a dezvoltat în sfera echipamentului petrolier; spre comparaţie, în 2021 cifra de afaceri s-a plasat la 37,3 milioane de euro. „Avem mult de lucru”, spune antreprenorul care şi-a clădit afacerile în Câmpina şi precizează că toate lucrările sunt contractate numai prin licitaţii publice, dar nu cu statul. „Mai pierdem şi noi licitaţii, cam jumătate din cele la care participăm, pentru că sunt alţii cu preţuri mai mici sau încearcă să intre pe piaţă şi sublicitează şi apoi îşi dau seama că au greşit”, spune proprietarul Confind, ai cărui clienţi principali sunt OMV, Petrom, Romgaz, ExpertPetroleum. „Pe lângă ei facem şi alte lucrări, dar cu pondere mult mai mică. Exportul parcă a început să crească în ultima vreme”. Compania a avut perioade în care exportul însemna 70-80% din producţie, când avea lucrări contractate în Sudan, Kazahstan; embargoul şi blocajul Rusiei au dus la închiderea agenţiei pe care o avea la Moscova, pentru vânzarea de scule de foraj - extracţie. „Acum exportul este foarte mic, 8-10%, dar constat o tendinţă de creştere. Şi ţările din Vest, potenţialii noştri clienţi, suferă de lipsă de forţă de muncă şi încep să vină către noi cu tot mai multe lucrări pentru că în România încă mai există forţă de muncă. Noi avem 1.000 de oameni, avem să le dăm de lucru cu vârf şi îndesat. Mai ales trimestrele 3 şi 4 mereu au fost mai aglomerate pentru că orice client vrea să-şi cheltuie bugetele pe anul acesta, să nu rămână cu banii de investiţii necheltuiţi”, adaugă Ioan Simion.

Business MAGAZIN. Cum a reuşit Ioan Simion, un antreprenor din Câmpina, să reziste 30 de ani în business

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO