Eveniment

Bursa, o enigma pentru patronii cluburilor de fotbal

09.06.2006, 00:00 20

Majoritatea conducatorilor echipelor romanesti de fotbal din prima divizie isi doresc sa listeze clubul la Bursa, dar cred ca performantele nu le permit sa atraga investitori puternici, iar unii dintre patroni se tem ca vor pierde controlul exclusiv asupra deciziilor prin aparitia noilor actionari.

"Un actionar care ar ajunge la 10% sau la 15% ar putea sa-mi ceara sa-l dau afara pe Olaroiu sau pe M. M. Stoica. Iar eu nu vreau certuri. Mai bine sa ramana Steaua 100% in proprietatea familiei Becali timp de 2.000 de ani de aici inainte", a declarat Gigi Becali.

Cei mai tentati de listarea la Bursa sunt patronii cluburilor mici de fotbal, in cautare de capital si sponsori, in timp ce echipe ca Steaua sau Dinamo prefera sa stea departe de piata de capital, mentinand actuala structura de actionariat.

Mecanismele pietei bursiere sunt insa o enigma pentru numerosi conducatori de cluburi si nimeni nu are curajul sa inceapa procedurile listare mai devreme de 2-3 ani.

La mai putin de doua luni de la transformarea clubului in societate pe actiuni, reprezentantii Rapid nu se grabesc sa intre la Bursa, ci asteapta vremuri mai bune, cand rezultatele sportive vor justifica pretentiile de atragere a investitorilor puternici. "Stiu ca inscrierea pe Bursa implica parcurgerea unor etape, dar deocamdata este prea devreme sa vorbim despre asta. In acest moment, scopul nostru este sa ajungem cat mai sus in competitiile europene, pentru ca succesul de pe gazon ne va aduce mai tarziu succes si in ringul Bursei", a spus Dinu Gheorghe, presedintele Rapid.

Seful FC National, Constantin Iacov considera ca unei echipe de fotbal ii este greu sa fie competitiva pe piata de capital din Romania.

"Poate peste trei sau cinci ani, FC National va intra la Bursa, dar, deocamdata, nu ar fi eficient", a spus presedintele FC National.

Si presedintele clubului Dinamo, Nicolae Badea, este de parere ca listarea pe Bursa este prematura pentru toate echipele din Romania. "Pentru a face acest pas, trebuie atins un anumit prag de performanta, atat in plan economic, cat si sportiv", a spus presedintele din Stefan cel Mare, care argumenteaza cu exemplele Real Madrid si Bayern Munchen, care nu apar "pe nicio bursa".

Becali considera ca Bursa e "o treaba buna", dar numai daca esti la carma unei echipe profitabile. "Sezonul asta, cu toate performantele reusite in Europa, Steaua a iesit aproape pe zero, hai sa zic cu vreo 50.000 de dolari in plus sau in minus. Dar daca fac socoteala de cand am inceput sa investesc la echipa, adica in ultimii sase ani, imi da un minus de circa 20 milioane de dolari. Asa ca lumea nu prea ar avea motive sa cumpere actiuni", a spus Becali.

Presedintele CFR Cluj-Napoca, Iuliu Muresan, marturiseste ca, in urma cu un an, a avut discutii "cu niste brokeri" pentru inscrierea pe piata Rasdaq, dar a renuntat repede, considerand ca nu va obtine prea multi bani.

Principalul actionar al FC Arges, Cornel Penescu, este de parere ca transformarea in societate pe actiuni si intrarea la Bursa ii va obliga pe patroni sa recunoasca sincer veniturile provenite din fotbal. "Profit a existat si pana acum, numai ca el intra in buzunarele conducatorilor de club. Sa stiti ca nimeni nu a pierdut din fotbal. Pai daca ar fi pierdut, de unde ar fi avut ei bani sa-si cumpere vile si masini scumpe?", explica Penescu.

Pentru a intra la Bursa de Valori Bucuresti, cluburile va trebui sa aiba o capitalizare anticipata de minim un milion de euro, iar actiunile pentru care a fost solicitata admiterea la tranzactionare sa fie distribuite investitorilor intr-o proportie de cel putin 25% din capitalul subscris.

O alta cerinta este ca societatea sa fi functionat in ultimii trei ani anterior solicitarii de admitere la Bursa, sa fi intocmit si comunicat situatiile financiare pentru aceeasi perioada.

Listarea la Bursa presupune obligatia de a prezenta deschis situatia financiara anuala a clubului, cu venituri, cheltuieli si incasari din vanzarile de jucatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO