Eveniment

Bugetul de stat trece printr-o pasă bună: veniturile accelerează la plus 20%, iar cheltuielile încetinesc la plus 10% în august. Cheltuielile cu salariile bugetarilor şi cu pensiile accelerează puternic însă, în vreme ce plăţile de la buget pentru investiţii încetinesc.

Bugetul de stat trece printr-o pasă bună: veniturile...

Autor: Răzvan Botea

03.10.2023, 00:07 1593

Veniturile la bugetul de stat au accelerat în august 2023 la un plus de 20%, aceasta fiind şi prima lună în care dinamica veniturilor este peste aşteptările de la început de an. În aceeaşi vreme, cheltuielile au încetinit la un plus de 10%, faţă de un ritm de peste 15% în restul lunilor din an. În aceste condiţii, deficitul bugetar din august a fost de numai 3,6 mld. lei, mult sub deficitul de 6,3 mld. lei din august anul trecut, arată analiza execuţiei bugetare din august 2023.

Chiar dacă imaginea mare este bună, în detaliu sunt şi veşti mai puţin bune: plăţile de la buget pentru investiţii încetinesc la un plus de 5% în august, faţă de avansul de 25% în primele şapte luni. Media rămâne însă sus: +21,6% este creşterea cheltuielilor cu investiţiile în primele opt luni din 2023. 

„Majorarea cheltuielilor de capital cu 21,6% an/an la peste 20 mld. lei exprimă perspective de continuare a ciclului investiţional postpandemie la nivel de economie pe termen scurt“, remarcă Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO