Eveniment

Bugetul pe 2008: cheltuielile sociale cresc cu 31%, iar investitiile cu 34%

Bugetul pe 2008: cheltuielile sociale cresc cu 31%, iar investitiile cu 34%

Click pentru imaginea marita

10.10.2007, 19:05 23

Veniturile bugetare vor creste anul viitor cu 21%, iar cheltuielile cu 20%, conform proiectului de buget ce va fi aprobat astazi in sedinta de Guvern. Tot astazi, bugetul va ajunge pe masa Parlamentului, pentru dezbateri.
Pe partea de venituri, cele mai mari sume vor fi aduse de contributiile sociale (CAS) si taxa pe valoarea adaugata (TVA).
In schimb, cele mai mari cresteri ale incasarilor vor avea loc la CAS si la impozitul pe venit si salarii (29%, respectiv 28%, in lei).
Veniturile din impozitul pe profit vor creste cu 12%, in timp ce colectarile de TVA si accize vor creste mult mai lent, cu 16%, respectiv 8%.
De asemenea, bugetul mizeaza si pe o crestere substantiala a veniturilor nefiscale (redevente, taxe de mediu si altele), dar si a donatiilor (unde intra inclusiv fondurile europene nerambursabile).
Pe partea de cheltuieli, cea mai mare parte din buget (27% din cheltuielile totale) va merge catre asistenta sociala. De altfel, acest capitol va inregistra anul viitor si una dintre cele mai ridicate cresteri fata de 2007: 31% in lei, comparativ cu o crestere de 205 a totalului cheltuielilor.
De asemenea, cresteri importante vor avea loc si la investitii (cheltuieli de capital) - cu 34% si la transferuri (34%).
In schimb, subventiile vor scadea cu 2%, ca si capitolul "alte cheltuieli" (5%). Cheltuielile de personal (adica salariile bugetarilor) vor creste cu numai 5%, unul dintre cele mai reduse ritmuri din ultimii ani.
Sub media de 20% a totalului cheltuielilor vor creste si achizitiile publice (bunuri si servicii, cu 19%), dar si cheltuielile cu dobanzi pentru rambursarea imprumuturilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO