Eveniment

Buget 2019: Statul va solicita din nou pentru al treilea an consecutiv 90% din profiturile companiilor din subordine. Însă acceptă perspectivele scăzute de profitabilitatea ale companiilor în contextul în care estimările de venituri din dividend se reduc

Buget 2019: Statul va solicita din nou pentru al treilea...

Autor: Liviu Popescu

01.02.2019, 12:10 975

Planificarea bugetară pentru 2019 are în considerare faptul că statul român va aplica şi în 2019 măsurile de repartizarea a minimum 90% din profitul realizat de companiile din subordine, ceea ce înseamnă că şi emitenţii de stat de la bursă vor repartiza pentru al treilea an consecutiv aproape integral profiturile realizate.

“Aplicarea şi în 2019 a măsurilor de repartizare a minimum 90% din profitul net realizat sub formă de vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, sau dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat”, se arată în draftul aferente bugetului pe 2019.

Însă draftul menţionează că veniturile din dividende urmează să se reducă 7,1 miliade de lei-execuţie preliminară în 2018, la 6,8 miliarde de lei anul acesta, ceea ce înseamnă că statul include şi impactul pe care ordonanţa 114 îl va avea asupra perspectivelor de profitabilitate ale companiilor, prin diminuarea rezultatelor nete.

Săptămâna aceasta, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a afirmat că cifra de afaceri şi profitabilitatea companiei vor scădea cu 20-25% anul acesta ca urmare a OUG 114.

Prin noile măsuri fiscal-bugetare adoptate prin ordonanţă de urgenţă, statul român îşi trage un glonţ în propriul picior în eforturile pe termen scurt de peticire a bugetului în contextul în care ordonanţa 114 diminuează perspectivele de profitabilitate ale Romgaz, cea mai generoasă companie cu bugetul de stat şi una dintre cele mai profitabile din România. În ultima lună capitalizarea SNG a scăzut cu 20%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO