Eveniment

Briefingul zilei de 4 ianuarie 2024

Briefingul zilei de 4 ianuarie 2024

Autor: Ramona Cornea

05.01.2024, 00:00 54

» Camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu, în pericol de a fi închisă din lipsă de personal

Camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu este în pericol de a fi închisă din lipsă de personal, în condiţiile în care există doar doi medici, iar zilnic vin între 120 şi 170 de copii pe zi, arată ASSMB.
„Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) trage un semnal de alarmă în legătură cu profunda criză din sistemul de sănătate. Guvernanţii au condus sistemul medical către un colaps iminent prin ignorarea crizei din domeniul sănătăţii şi prin tăierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor, punând astfel în situaţie critică vieţile pacienţilor”, a transmis ASSMB.

» Ministrul muncii: 3,6 milioane de copii şi tineri vor primi alocaţii mai mari

Alocaţiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%, la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani şi pentru tinerii care urmează cursuri liceale şi profesionale şi la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani, a anunţat ministrul muncii. „Plăţile se fac din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, pe un site de socializare.

» Iohannis numeşte mai mulţi şefi la secţii ale DNA, DIICOT şi PÎCCJ

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele pentru numirea în funcţia de procuror-şef ai unor secţii din DNA, DIICOT şi din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Toate mandatele au o perioadă de trei ani. Ionuţ Ardeleanu Ionuţ a fost numit în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Marinela Mincă în funcţia de procuror-şef al Secţiei judiciare penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

» Ciolacu, despre aderarea la Schengen: Lucrăm ca anul acesta să se încheie definitiv

„România a făcut un mare pas înainte în ceea ce priveşte Schengen. După 13 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, am reuşit în sfârşit cu o echipă bine coordonată şi bine sudată să avem o decizie politică privind ridicarea graniţelor aeriene şi maritime şi posibilitatea emiterii de vize Schengen. Vom continua să lucrăm atât la nivel politic, cât şi tehnic, prin intermediul ministerelor de resort pentru ca anul acesta să încheiem definitiv acest proces”, a spus Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern de ieri.

» Ciolacu: De vineri începe plata pensiilor majorate cu 13,8%

„De mâine (vineri - n.r.) începe plata pensiilor majorate cu 13,8 %. De asemenea, pentru cei care încasează pensia în card acest lucru se va întâmpla în zilele următoare. Este prima majorare a pensiilor din acest an, urmează recalcularea din septembrie care va face dreptate pentru milioane de pensionari”, a spus premierul Marcel Ciolacu joi.

» România achiziţionează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziţii, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,09 mld. euro, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS.

» Plăţi în valoare de 21,5 mil. lei prin Ghişeul.ro în primele trei zile din an

Platforma Ghişeul.ro a înregistrat 53.826 de tranzacţii, în valoare de 21,5 mil. lei, în primele trei zile din 2024.  Până la 31 martie, utilizatorii Ghişeul.ro beneficiază de o reducere de până la 10% la plata integrală a taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2024. Pe parcursul anului 2023, platforma oficială de plăţi online a statului a procesat peste 4,1 milioane de tranzacţii, cu o valoare totală de 1,9 mld. lei. 

» Normele privind stabilirea salariilor de bază ale directorilor de şcoli, în dezbatere publică

Normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat au fost puse în consultare publică, a anunţat joi Ministerul Educaţiei. „Pentru salariile funcţiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie, în vederea eliminării inechităţilor existente în decembrie 2023”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO