Eveniment

Briefingul zilei de 16 octombrie 2023

Briefingul zilei de 16 octombrie 2023
17.10.2023, 00:02 83

» ONU: Fâşia Gaza este sugrumată

Atacul Israelului a ucis cel puţin 2.670 de oameni în Fâşia Gaza şi a rănit alţi peste 9.600. Aproape 1 milion de palestinieni din Gaza au fost forţaţi să părăsească casele lor, a spus ONU, conform CNN.  Egiptul, Israelul şi SUA au căzut de acord cu privire la o încetare temporară a focului în sudul Fâşiei Gaza, ieri, perioadă ce a coincis cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, au declarat două surse de securitate egiptene, citate de Reuters şi BBC.

» WWF: Criza apei ameninţă 60% din PIB-ul global anual

Criza apei ameninţă 60% din PIB-ul global anual, adică 58 de mii de dolari, arată un raport WWF. Este prima estimare realizată vreodată a valorii economice a apei şi a ecosistemelor de apă dulce. „Este timpul ca guvernele, companiile şi instituţiile financiare să investească în protejarea şi restaurarea ecosistemelor noastre de apă dulce, pentru a ne asigura că vom construi un viitor în care apa curge din abundenţă pentru toţi", a declarat Dr. Kirsten Schuijt, director general al WWF International.

»  Doi din zece copii români spun că nu primesc suficientă mâncare

Aproape patru din zece (37%) părinţi la nivel global spun despre copiii lor că nu primesc nutrienţii adecvaţi de care au nevoie zilnic, iar 21% afirmă că copiii lor s-au culcat flămânzi în ultimele 30 de zile, potrivit unui raport realizat de World Vision România.  La nivel ţării noastre, doi din zece copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, conform raportului citat. Totodată, 14% dintre copiii cu vârsta între 15 şi 18 ani mănâncă o pâine sau mai mult pe zi.

» USR şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile europarlamentare

Elena Lasconi, Dan Barna şi Vlad Voiculescu sunt pe primele trei poziţii în lista candidaţilor USR pentru alegerile europarlamentare. Formaţiunea a anunţat luni că şi-a finalizat listele. USR a încheiat procesul intern pentru desemnarea candidaţilor la alegerile europarlamentare. Lista va fi lansată oficial vineri, 20 octombrie, la Consiliul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE Europe), organizat în premieră la Bucureşti.

» Discuţii între Ministerul Educaţiei şi sindicate despre salarii şi investiţiile în educaţie

Premierul Marcel Ciolacu susţine că Ministerul Educaţiei şi sindicatele din învăţământ caută soluţii tehnice pentru eliminarea inechităţilor salariale. Programele de susţinere a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor, derularea investiţiilor în educaţie şi eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ au fost subiectele discutate luni de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanţii sindicatelor din domeniul educaţiei.

» Fonduri în valoare de 590 de milioane de euro pentru dezvoltarea industriei alimentare

Ministerul Agriculturii anunţă că a publicat condiţiile accesării fondurilor disponibile pentru procesatori prin Programul naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM. „Bugetul total al programului INVESTALIM este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Asta înseamnă aproximativ 148 de milioane de euro, anual. Prin această schemă vor fi înfiinţate şi modernizate unităţi de procesare în sectorul industriei alimentare", a spus ministrul Florin Barbu.

» Competiţie pentru studenţii care vor să se implice în debirocratizarea administraţiei

Studenţii din întreaga ţara sunt aşteptaţi să se înscrie în hackathonul „România fără dosar” şi să ofere soluţii pentru debirocratizarea administraţiei publice, folosind inteligenţa artificială. Competiţia este iniţiată de Universitatea din Bucureşti şi Camera Deputaţilor, iar Ministerul Cercetării a anunţat recent că s-a alăturat celei de-a patra ediţii a hackathonului studenţesc. La această ediţie, concurenţii sunt aşteptaţi să creeze soluţii de digitalizare cu ajutorul inteligenţei artificiale şi să construiască campanii de comunicare pentru promovarea soluţiilor proprii.

» Reprezentanţa CE în România lansează o platformă dedicată combaterii dezinformării

Platforma trUE – Adevărul gol-goluţ va ajuta la consolidarea strategiei de combatere a unui fenomen din ce în ce mai prezent atât la nivel global cât şi în societatea românească.

Noua platformă îşi propune să vină în sprijinul publicului larg cu instrumente utile pentru identificarea ştirilor false şi a informaţiilor distribuite în mediul online cu scopul de a dezinforma, după cum transmite reprezentanţei Comisiei Europene din România.

» Guvernul a aprobat cadrul legal pentru plăţile fermierilor

Guvernul a aprobat, luni, ordonanţa de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, aferente politicii agricole comune, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării.

În bugetul MADR au fost prevăzute doar pentru anul 2023 sume în valoare de peste 10,84 mld. lei pentru credite de angajament şi 8,85 mld. lei pentru credite bugetare.

      •     Ministerul Dezvoltării a semnat contracte de circa 581,5 mil. lei cu autorităţi locale

Potrivit Ministerului Dezvoltării, au fost semnate luni 58 de contracte cu autorităţi locale din 28 de judeţe.Acestea vizează 58 de noi proiecte de infrastructură şi finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în valoare totală de 581.492.235 de lei.

Contractele vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, înfiinţarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi a reţelelor de canalizare menajeră, echiparea staţiilor de epurare, înfiinţarea unor reţele de alimentare şi distribuţie a gazelor naturale, precum şi construirea sau reabilitarea unor poduri şi podeţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO