Eveniment

BRD mai are de recuperat 300.000 de euro din cele 2,2 mil. euro sustrase de la sucursala bancii din Craiova

07.02.2008, 19:38 44

BRD-Groupe Societe Generale are de recuperat echivalentul a circa 300.000 de euro din suma de 8 mil. lei (peste 2,2 mil. euro) pe care au sustras-o din fondurile bancii mai multe persoane, printre care o angajata a Sucursalei Craiova.
"Aproape toata suma a fost recuperata, mai putin echivalentul a circa 300.000 euro, pentru care a fost impus sechestru asigurator asupra bunurilor persoanelor respective", au declarat reprezentanti ai bancii.
Ministerul Public a anuntat ca o angajata a Sucursalei BRD din Craiova a fost arestata preventiv, marti, alaturi de alti trei complici, pentru constituirea unui grup infractional organizat, fraude financiare, mai multe infractiuni informatice si spalare de bani.
Mihaela Rosana Bitu este acuzata de procurori ca si-a insusit suma de 8 mil. lei, bani pe care i-a transferat si ridicat fara autorizare, prin utilizarea fara drept a parolei de acces a directorului sucursalei bancare la care era angajata, potrivit Ministerului Public.
Alaturi de Bitu au mai fost arestate alte trei persoane, una dintre ele fiind de origine turca, stabilita la Bucuresti. "In aceeasi cauza penala au mai fost arestati preventiv Doru Meosu, Paul Vasile Manzu si Osman Tunc", se arata in comunicatul Ministerului Public.
"La sfarsitul saptamanii trecute, o banda organizata a incercat sa prejudicieze banca printr-o serie de operatiuni neautorizate. BRD s-a sesizat imediat si, in mai putin de doua ore, cea mai mare parte din sumele respective au fost blocate. In acelasi timp, a fost sesizata Politia si DIICOT, banca depunand o plangere penala.
Ancheta organelor in drept este in plina desfasurare, majoritatea infractorilor fiind deja retinuti la aceasta ora. A fost instituit, totodata, sechestru pe bunuri pentru recuperarea integrala a sumelor respective", a declarat secretarul general al BRD, Adela Jansen.
Jumatate din cei opt milioane de lei au fost transferati in contul cetateanului de origine turca, el fiind retinut chiar in timp ce astepta sa ridice banii de la o unitate a bancii din Bucuresti. Diferenta a intrat in contul lui Doru Meosu, cont deschis de acesta la o agentie din Timisoara. Procurorii continua ancheta, incercand sa stabileasca daca mai sunt si alte persoane implicate in operatiune si sa stabileasca exact traseul banilor sustrasi.
BRD are ca actionar majoritar banca franceza Societe Generale si se afla pe locul al doilea in clasamentul institutiilor de credit din Romania, cu active de circa zece miliarde de euro la finele lunii septembrie 2007.
Actionarul majoritar al bancii a descoperit la inceputul acestui an o frauda din partea unui trader al sau, care va avea un impact negativ de 4,9 miliarde de euro asupra rezultatelor financiare ale bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO