Eveniment

Borbely: Bechtel trebuie sa faca angajari

02.04.2007, 18:35 25

Ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, s-a declarat nemultumit de faptul ca, desi la bursa locurilor de munca a Bechtel au fost selectionate mii de CV-uri, compania constructoare a autostrazii "Transilvania" a selectionat in final mult mai putin personal.
Seful AJOFM Mures, Luminita Core, a declarat ca in urma discutiilor cu angajatorul Agentia a dat repartitii pentru trei muncitori, iar Bechtel a promis ca va mai angaja 50 de persoane, din luna aprilie.
"Eu sunt convins ca nu toti sunt calificati sau ceea ce ar dori ei, dar e inadmisibil ca din 300 sau 1.300 sa iei trei. Deci eu o sa am o discutie saptamana viitoare pe fond, pentru ca eu cred ca mingea este acum la Bechtel si ei trebuie sa se organizeze mai bine", a declarat Borbely.
Ministrul a spus ca in ziua bursei Bechtel nu a putut sa intre cu masina in zona Palatului Culturii, pentru ca erau sute de oameni care participau la bursa, iar acum este suparat deoarece Bechtel va angaja atat de putini.
"Vreau sa am o discutie si eu cu conducatorii de la Bechtel, pentru ca acum totusi din cate stiu eu s-au pornit lucrarile. Nu am date exacte cati muncitori au angajat pe tara. Nu ne jucam cu aceste probleme. Deci s-a negociat contractul, a fost o discutie si la nivelul conducerii ministerului, ministrul Berceanu a avut o discutie saptamana trecuta cu conducerea Bechtelului si a spus foarte clar sa revada graficele de executie, ca sa poata termina in timp util, ceea ce inseamna sfarsitul anului 2013. Pentru acest lucru ei trebuie sa se miste repede. Si acest lucru inseamna sa angajeze", a declarat Borbely.
Ministrul a adaugat ca in Romania exista forta de munca si, desi Guvernul nu se poate amesteca in sensul influentarii in vreun fel a companiei constructoare, urmareste situatia, fiind interesat sa le dea romanilor motive sa ramana in tara, respectiv posibilitatea sa lucreze.
"Daca nu e forta de munca indestulatoare in Romania, atunci s-ar putea sa vina si din Moldova, si din Ucraina. Dar noi in primul rand ar trebui sa tinem oamenii acasa, sa nu plece in alta parte, in al doilea rand celor care sunt acasa sa le dam posibilitatea sa lucreze", a spus ministrul.
Borbely a mai declarat ca ministerul va recurge la penalizari si la rezilieri de contracte pentru intarzierea lucrarilor de constructii, desi este constient ca lucrarile "nu se fac cu penalizari".
"Constructorii trebuie sa stie ca au probleme cu forta de munca, iar daca s-au angajat intr-un contract trebuie sa il respecte", a spus Borbely, aratand ca ministerul cunoaste firmele care au intarzieri ale proiectelor.

Un an intarziere
Proiectul construirii autostrazii a inceput in 2004, in baza unui contract in valoare de 2,2 miliarde euro, insa lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO