Eveniment

Boom-ul de 40 de ani al Chinei s-a încheiat. Ce urmează? Modelul economic care a dus ţara de la sărăcie la statutul de mare putere pare să se fi stricat, iar peste tot sunt semne de nelinişte

Boom-ul de 40 de ani al Chinei s-a încheiat. Ce...

Autor: Ştefan Stan

20.08.2023, 09:23 1946

Analiştii previzionează că Beijingul va efectua cele mai mari reduceri din acest an la două dintre ratele sale de bază la credite, în timp ce presiunea asupra factorilor de decizie şi a băncilor pentru a inversa tendinţa de încetinire a ritmului şi pentru a revigora cererea în scădere în a doua cea mai mare economie a lumii, scrie FT.

Banca Populară a Chinei urmează să anunţe reduceri ale ratelor de bază ale împrumuturilor pe un an şi pe cinci ani, care afectează costurile de împrumut pentru întreprinderi şi gospodării, în cadrul unei reuniuni lunare de luni, după ce săptămâna trecută a efectuat o reducere surprinzătoare a ratei de finanţare pe termen mediu.

Factorii de decizie politică de la Beijing s-au străduit să contracareze o serie de provocări de la ridicarea restricţiilor pandemice la începutul anului, inclusiv o încetinire a sectorului imobiliar, exporturi mai slabe, un şomaj record în rândul tinerilor şi deflaţia preţurilor, în condiţiile în care încrederea consumatorilor scade.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca LPR pe un an, care stă la baza împrumuturilor ipotecare, să fie redusă cu 15 puncte de bază, cea mai mare marjă din ianuarie 2022. O reducere similară a ratei la cinci ani ar fi cea mai mare din ultimul an. Ratele LPR sunt în prezent de 3,55% şi, respectiv, 4,2%.

Economiştii intervievaţi au fost unanimi în a anticipa o reducere a LPR, care urmează de obicei unei reduceri a facilităţii de creditare pe termen mediu. Rata MLF, care gestionează lichidităţile din sectorul bancar, este acum de 2,5%, cea mai mică de la lansarea sa în 2014, după reducerea de săptămâna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO