Eveniment

BNR va masura cresterea preturilor de pe piata imobiliara

17.02.2006, 22:39 16

Banca Nationala va realiza in premiera un studiu asupra pietei imobiliare, acolo unde cresterea preturilor a ajuns sa-l ingrijoreze pe guvernatorul Mugur Isarescu.

"Pe piata imobiliara e normal sa existe o crestere, pentru ca avem o baza de plecare foarte mica, preturile erau foarte mici. Exista insa si riscuri", a declarat guvernatorul Isarescu. Viteza de crestere a preturilor de pe piata imobiliara trebuie privita in contextul situatiei economice si financiare, a mai spus seful bancii centrale.

Guvernatorul a precizat ca BNR va face un studiu, pentru a vedea daca piata imobiliara este supraincalzita. Odata aparut, un asemenea studiu ar reprezenta o premiera, fiind singurul referitor la piata imobiliara realizat de o institutie credibila. Principalul rezultat al unui asemenea studiu ar fi aparitia unui indice de pret pentru proprietatile imobiliare, asemanator celui calculat pentru bunurile de consum.

"Daca analiza va fi obiectiva si cuprinzatoare, acest indice poate duce la o stabilitate mai mare a pietei si va lasa mai putin loc speculei imobiliare si reactiei emotive a actorilor pietei la evenimentele politico-economice cu impact de moment", considera Alexandru Petrescu, managing partner la agentia imobiliara Esop. Crearea unui indice de pret imobiliar ar putea fi benefica pe termen scurt si mediu pentru cumparatori, crede Petrescu. "Este de inteles dorinta BNR de a atrage atentia asupra unei cresteri artificiale a preturilor la imobile, deoarece o supraevaluare a proprietatilor poate pune in pericol atat sistemul bancar, care opereaza de multe ori cu garantii imobiliare pentru creditele acordate, cat si oamenii de rand, care apeleaza la credite ipotecare pentru achizitia de locuinte", a mai spus el.

"Decizia de a centraliza la nivel macro principalele informatii ale pietei nu poate fi decat binevenita", spune Catalin Merlau, reprezentantul departamentului de marketing al agentiei Neocasa. Cu privire la un posibil indice al preturilor, "acest fapt trebuie privit ca aparitia unui instrument obiectiv de apreciere a modului in care evolueaza piata. Acest indice va fi cu siguranta un instrument care va permite analize de o mai mare credibilitate", a conchis Merlau.

Mesajele lui Isarescu vin in contextul in care analistii Bancii Centrale Europene (BCE), institutia care supravegheaza inflatia si stabilitatea din zona euro, au concluzionat ca piata imobliara din Uniune este supraincalzita. In decembrie anul trecut, conducerea BCE a decis sa majoreze de la 2% la 2,25%, pentru a evita o prabusire a pietei imobiliare.

Expertii BCE au afirmat recent ca preturile caselor din zona euro a crescut anul trecut cu un ritm mediu de 7,7%, cresterea fiind mai accentuata in Spania si Franta, acolo unde a atins chiar si 15%.

"Cred ca viteza cu care creste creditul imobiliar este relativ inalta", a mai spus Isarescu. De altfel, ingrijorarile guvernatorului se leaga cu o alta declaratie, prin care el anunta ca BNR "este gata sa foloseasca toate instrumentele pe care le are la dispozitie" pentru franarea creditarii. Cu alte cuvinte, BNR va tine sub supraveghere nu doar creditul de consum in valuta, contractat de romanii dornici de electrocasnice si masini din import, ci si creditul imobiliar. Analistii pietei imobiliare spun ca circa 80% dintre locuinte sunt cumparate pe credit.

"Nu cred ca BNR mai are alte instrumente la dispozitie pentru limitarea creditarii, pentru ca a apasat deja pana la fund pe pedala franarii creditului", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. In opinia sa, banca centrala va folosi tot instrumentele de pana acum, adica majorarea ratelor dobanzilor si cresterea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO