Eveniment

BNR minimalizează lovitura de imagine în cazul Olteanu: Politicul decide componenţa Consiliului de Administraţie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca Bogdan Olteanu să fie arestat la domiciliu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca Bogdan Olteanu să fie arestat la domiciliu

Autor: Iulian Anghel

01.08.2016, 00:05 2232
Bogdan Olteanu (45 de ani), importantă figură liberală în trecutul apropiat, ar urma să-şi anunţe astăzi demisia din funcţia de viceguvernator al BNR, poziţie pe care o ocupă din 2009 încoace.

Potrivit avocatului său, Bogdan Olteanu a luat această decizie pentru că nu vrea ca imaginea Băncii Naţionale să fie afectată de cazul penal în care este implicat, în vreme ce BNR minimalizează lovitura de imagine: nu avem controlul asupra numirilor în CA.

Banca Naţională trece printr-unul dintre cele mai complicate episoade din „era Isărescu”, dar reprezentanţii instituţiei amintesc sinuoasa relaţie „politic – economic”: în vreme ce are independenţă deplină în politica monetară, BNR nu are niciun cuvânt de spus asupra componenţei Consiliului de Administraţie (din care face parte viceguvernatorul Olteanu), care este, în întregime, de la guvernator până la membru simplu, decisă de Parlament. Aşadar, după cum a afirmat la Digi 24 Adrian Vasilescu, cel mai apropiat sfetnic al guvernatorului, stabilitea Băncii Naţionale nu poate fi afectată de acest scandal întrucât faptele care-i sunt imputate de procurori vice­guvernatorului s-au petrecut înainte ca el să ocupe această funcţie, iar, în vremea în care a fost în conducerea BNR, Olteanu s-a comportat onorabil şi profesional. Potrivit avocatului Constantin Durgheu, care îl reprezintă pe Olteanu, viceguvernatorul „nu merită” poziţia în care a ajuns. Procurorii susţin că Olteanu - unul dintre tinerii oameni politici cu o carieră şi o ascensiune politică uimitoare - ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a determina, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor (2008), numirea lui Liviu Mihaiu (jurnalist, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu) în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, zonă în care controversatul om de afaceri avea interese economice.

Olteanu admite că a vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu despre poziţia de guvernator al Deltei, dar respinge categoric ipoteza că ar fi luat mită în schimbul numirii lui Mihaiu în această funcţie.

 

CA al BNR învestit în 2014

Mugur Isărescu, 67 de ani, guvernator (al cincilea mandat) - susţinut toate partidele

Florin Georgescu, 62 de ani, prim-viceguvernator (al treilea mandat) – susţinut de PSD

Bogdan Olteanu, 45 de ani, viceguvernator (al doilea mandat) – susţinut de PNL

Liviu Voinea, 41 de ani, viceguvernator (primul mandat) – susţinut de PSD

Agnes Nagy, 58 de ani, membru (al patrulea mandat) - susţinută de UDMR

Marin Dinu, 65 de ani, membru (al doilea mandat) - susţinut de PC (actualmente ALDE)

Virgil Stoenescu, 69 de ani, membru (al treilea mandat) - susţinut de PDL (care a fuzionat cu PNL)

Gheorghe Gherghina, 61 de ani, membru (primul mandat) - suţinut de PSD

Daniel Dăianu, 62 de ani, membru (primul mandat) – susţinut de PSD

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO