Eveniment

BNR cauta conturi ale autoritatilor irakiene in bancile romanesti

26.03.2003, 00:00 19

BNR deruleaza o analiza care are in vedere identificarea unor eventuale conturi ale autoritatilor irakiene in bancile romanesti, analiza care nu ia in calcul depozitele sau conturile persoanelor fizice sau ale firmelor din Irak, a declarat ieri viceguvernatorul BNR Mihai Bogza.
"Noi urmarim, la solicitarea Guvernului, situatia conturilor autoritatilor irakiene si nu ale persoanelor fizice sau ale firmelor care au actionari irakieni. Dupa finalizarea actiunii, in functie de rezultate si pe baza unei decizii politice, Guvernul va hotari blocarea posibilelor contur, intrucat legislatia bancara nu permite aceasta masura", a explicat Bogza.
Bancile au primit din partea BNR o scrisoare in care se solicita informatii la zi privind conturile irakiene, au declarat surse bancare, care au apreciat ca este putin probabil sa fie identificate conturi apartinand autoritatilor din statul arab.
"Probabilitatea ca anumite conturi ale autoritatilor irakiene este foarte redusa pentru ca au o datorie foarte mare fata de statul roman si astfel riscau sa ramana cu banii blocati in Romania", a declarat reprezentantul unei importante banci din Romania.
Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu a declarat, luni, ca Banca Nationala a Romaniei va face, probabil, o evaluare a conturilor irakiene in Romania, pe baza careia autoritatile romane vor decide daca vor bloca aceste conturi.
Tanasescu a mai spus ca pe baza acestei evaluari se va stabili marimea conturilor irakiene in Romania. El a precizat ca, oricum, BNR si Oficiul pentru Spalarea Banilor monitorizeaza toate conturile privind Irakul.
Potrivit AFP, administratia americana a anuntat, joi, blocarea unor surse de venituri irakiene in valoare totala de 1,74 miliarde de dolari in Statele Unite si a facut apel la comunitatea internationala sa intrerupa orice sursa de finantare a guvernului irakian.

Fich: impact economic minor
Razboiul din Irak va avea un impact negativ minor asupra economiei din Romania si asupra emisiunilor sale de euroobligatiuni, a declarat ieri Edward Parker, analist pentru Romania al agentiei internationale de evaluare financiara Fitch Ratings. El a indicat insa ca exista cateva "canale de influenta" prin care Romania poate resimti efectele situatiei din Orientul Mijlociu. Pretul ridicat al petrolului poate conduce la scumpirea importurilor, in contextul in care produsele minerale au reprezentat, anul trecut, aproximativ 12% din valoarea marfurilor intrate in tara. In situatia mentinerii titeiului la un pret ridicat pe o perioada mai indelungata, Romania s-ar putea confrunta si cu o presiune asupra deficitului de cont curent, incetinirea cresterii economice si majorarea ratei inflatiei. Un alt "canal de influenta" mentionat de analist este incetinirea ritmului de crestere economica mondiala, care ar putea afecta si activitatea exportatorilor autohtoni.

Petrolul s-ar putea scumpi
Pretul petrolului pe piata internationala ar putea creste cu 7-10 dolari/baril, in conditiile in care durata razboiului din Iraq va fi de peste o luna, a declarat ieri Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor. El a adaugat ca, in cazul in care durata conflictului va fi pana in 30 de zile acesta nu va avea efecte semnificative asupra pretului petrolului. Ministrul nu a oferit informatii legate de modul in care conflictul din Iraq si cresterea pretului petrolului pe pietele internationale ar putea influenta preturile carburantilor pe piata romaneasca, precizand ca acest lucru este dificil de cuantificat. Referindu-se la platformele petroliere din zona Golfului ale SNP Petrom, ministrul a precizat ca acestea vor ramane in aceleasi locatii. El a aratat ca una dintre masurile pe care Petrom le poate adopta legat de situatia din Iraq este oprirea exporturilor de petrol din Romania.

Lucram sau nu in Irak?
Reprezentantii companiilor de constructii au opinii diferite cu privire la sansele de a participa la proiectele de reconstructie a Irakului. Directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii Liviu Daschievici a spus ca proiectele importante vor fi realizate de catre firmele din tarile care vor finanta respectivele lucrari, anticipand, totodata, ca in acest an nu vor fi incheiate nici un fel de contracte. Paul Nicolescu, directorul general al societatii de proiectare Tehnoproiect Comtrans Bucuresti, considera ca firmele din Romania nu au nici o sansa sa obtina lucrari in Irak. In schimb, presedintele Patronatului Societatiilor de Constructii din Romania, Gheorghe Polizu, este increzator in sansa firmelor romanesti de a contracta lucrari in Irak. El a mai spus ca valoarea proiectelor va fi de ordinul miliardelor de dolari si ca este important ca Romania sa participe prin intermediul firmelor de constructii si nu prin muncitori recrutati de companii straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO