Eveniment

BNP Paribas: Investitorii speriaţi de criza politică vor reveni în România

BNP Paribas: Investitorii speriaţi de criza politică vor reveni în România

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu

20.08.2012, 00:06 786

Investitorii care au vândut active ro­­­mâneşti în contextul crizei poli­ti­ce din lu­­­na iulie vor reveni pe piaţă, deoarece ris­­cul asociat obligaţiunilor gu­ver­na­men­­tale va fi redus de sprijinul acor­dat ţării de Fon­dul Monetar In­ternaţional (FMI), con­­sideră analiştii celei mai mari bănci fran­­ceze BNP Paribas, citaţi de Bloomberg.

Investitorii ar trebui să vândă con­trac­te credit-default swap pe datoria de stat a României, deoarece îmbunătăţirea si­tuaţiei interne va reduce costul supli­men­tar necesar pentru asigurarea dato­ri­ilor ţării împotriva riscului de neplată, se arată într-un raport prezentat de BNP Paribas.

Astfel, diferenţa dintre cotaţia CDS a României şi indicele SovX CEEMEA, care monitorizează ratele CDS a 15 state din Europa Cen­tra­lă şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, va coborî de la 1,45 punc­te pro­cen­tuale la 0,9 puncte pro­cen­tuale, esti­mează analiştii celei mai mari bănci franceze. Joi, nivelul indicelui era de 2,45 puncte procentuale.

"Comentariile FMI privind sub­eva­lua­rea leului au ajutat în mod spe­cial la restaurarea încrederii în active de­­no­mi­nate în moneda românească. Re­zultatul evaluării FMI ar trebui să re­­­pre­zinte un sti­mu­lent sem­nificativ pen­tru investitorii care au devenit în­gri­joraţi de perspectiva da­to­riilor Ro­mâ­niei în urma turbulen­ţelor de pe sce­na politică", a afirmat Bartosz Pawlowski de la BNP Paribas Londra, stra­teg-şef pentru regiune.

Pawlowski se referă la finaliza­rea cu suc­ces a misiunii de evalua­re a acor­dului de precauţie cu FMI, ocazie cu care ofi­cia­lii Fon­du­lui au arătat că leul este uşor sub­evauat şi are spaţiu să se aprecieze.

Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat marţi că rata de schimb va­lu­tar este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere funda­men­te­le econo­mice, iar leul are un mic spaţiu de apre­cie­re după ce situaţia va re­veni la nor­mal.

Oficialul FMI a pre­cizat că toate prog­nozele sunt con­di­ţio­nate de o re­zolvare rapidă a crizei politice.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a continuat vineri să scadă pen­tru a patra şe­dinţă consecutiv şi a ajuns la 4,4852 lei/ eu­ro, atingând astfel un nou ni­vel minim al ultimelor şase săptămâni.

Rata CDS pe România a stagnat vi­neri la 391 puncte de bază, sau 3,91 punc­­te procentuale, aproape de minimul ulti­melor trei luni. Randamentul obli­ga­ţiu­nilor de stat în dolari cu maturitatea la 10 ani a scăzut în această săptămână cu 0,32 puncte procentuale, notează Bloomberg.

Cu condiţia rezolvării crizei politice, ni­velul scăzut al leului şi valorile atrac­tive ale activelor de pe piaţa româ­neas­că ar trebui să atragă inves­titorii străini, conchide BNP Paribas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO