Eveniment

BM: prea multi lucratori in sectoare relativ neproductive

05.11.2003, 00:00 19



Deplasarea resurselor catre sectoare relativ neproductive, in special agricultura, reprezinta o problema importanta de viitor pentru Romania, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, se arata in Raportul de evaluare a saraciei, prezentat ieri, la Bucuresti, de catre Banca Mondiala (BM).



Romania a urmat o evolutie diferita de celelalte state candidate, unde ponderea ocuparii fortei de munca in industrie si agricultura a scazut semnificativ dupa 1990.



"In Romania, in schimb, ponderea industriei in totalul ocuparii s-a redus masiv, de la 38% la 23%, in timp ce cea a agriculturii a crescut nu mai putin spectaculos, de la 29% la 41%", se precizeaza in raport.



Potrivit datelor Comisiei Europene, media populatiei ocupate in agricultura in tarile membre se situa, la sfarsitul anului 2001, la 4,2%.



Autorii documentului amintesc si faptul ca "ruralizarea" mai accentuata a fortei de munca a avut loc in aceeasi perioada in care a fost inregistrata si imbatranirea populatiei.



Banca Mondiala apreciaza ca schimbarea in favoarea agriculturii a fost determinata de restituirea pamantului si privatizarea productiei agricole. Astfel, cea mai mare parte a suprafetei arabile (aproximativ zece milioane de hectare), a trecut in proprietatea unui numar de 3,5 milioane de gospodarii, care detin in medie suprafete de circa doua hectare de teren, impartite in mai multe loturi.



"Viabilitatea comerciala a acestor exploatatii agricole este indoielnica. Mai mult decat atat, o buna parte a celor care au primit pamant nu au cunostintele, experienta, capacitatea fizica si mijloacele financiare pentru practicarea agriculturii", se mai afirma in raport.



Specialistii Bancii Mondiale considera ca economia romaneasca a avut performante foarte bune in ultimii doi ani, cand a consemnat o crestere robusta a PIB, concomitent cu reducerea inflatiei.



Institutia financiara internationala apreciaza pozitiv si cresterea exporturilor, a cererii interne si a investitiilor.



Cu toate acestea, Banca Mondiala considera ca managementul macroeconomiei este inca fragil, ca urmare a deplasarii fortei de munca spre sectoarele neproductive si a nerestructurarii intreprinderilor de stat cu pierderi, in special in sectorul energetic.



In acelasi timp, cheltuielile bugetare si dezechilibrele cvasi-fiscale au scazut, dar raman suficient de mari pentru a periclita stabilitatea fiscala si viabilitatea externa.



Potrivit raportului, gradul de saracie din Romania a scazut fata de anul 2000 cu cinci procente, la 29%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO