Eveniment

Bicicliştii vor plăti amenzi mai mici pentru nerespectarea regulilor de circulaţie

Bicicliştii vor plăti amenzi mai mici pentru...

Autor: Alexandru Costea

23.12.2019, 15:30 99

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, decretul de promulgare a legii care prevede reducerea amenzilor pentru biciclişti. Astfel, în loc de amenzi cuprinse între 870 lei şi 1.160 lei, bicicliştii vor plăti pentru nerespectarea normelor de circulaţie amenzi cuprinse între 580 lei şi 725 lei.

Legea modifică şi completează OUG 195/2002, în sensul modificării sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni.

„În loc de amenzi cuprinse între 870 lei şi 1.160 lei, nivel considerat drept exagerat chiar şi de către poliţişti, Codul rutier va prevede pentru nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor amenzi cuprinse între 580 lei şi 725 lei”, arată, într-un comunicat de presă, parlamentarii USR care au iniţiat proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for legislativ decizional.

Modificarea legii prevede ca nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor să nu mai fie sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte-amendă), ci cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte-amendă).

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, sancţiunile mai mari au ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ.

De asemenea, parlamentarii USR susţin că reglementarea va avea efecte benefice asupra sănătăţii, a poluării şi a traficului.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de către deputaţii USR Sergiu Cosmin Vlad, Cosette Chichirău, Vlad Duruş, Iulian Bulai şi senatorul USR Adrian Wiener.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO