Eveniment

BERD sindicalizeaza un credit de 300 mil. euro pentru CE Turceni

13.05.2008, 19:25 15

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca va sindicaliza un imprumut de pana la 300 milioane euro catre Complexul Energetic (CE) Turceni, pentru modernizarea unor unitati de productie.
"BERD va discuta aranjarea unui credit sindicalizat de pana la 300 milioane euro catre CE Turceni pentru modernizarea unitatilor 3 si 6", a anuntat institutia financiara internationala. Creditul va fi aprobat de boardul BERD pe 8 iulie.
Banii pe care CE Turceni intentioneaza sa ii atraga prin intermediul BERD vor fi utilizati pentru finantarea unui proiect in valoare totala de 505,7 milioane euro, destinat modernizarii blocurilor 3 si 6, investitie care va majora cu 15 ani perioada de functionare a unitatilor. Diferenta va fi acoperita din sursele proprii ale companiei.
Potrivit BERD, acest proiect reprezinta primul imprumut pe termen lung fara garantii guvernamentale contractat de o termocentrala din Romania.
Totodata, proiectul vizeaza reducerea emisiilor poluante generate de activitatea companiei si imbunatatirea conditiilor tehnice impuse de conectarea sistemului energetic romanesc, in 2004, la Uniunea pentru Coordonarea Transportatorilor de Energie Electrica.
CE Turceni este cea mai mare termocentrala din Romania si asigura, cu o putere instalata de 2.310 MW, circa 10% din consumul anual de electricitate, de aproximativ 60 TWh. Producatorul de energie detinut de stat estimeaza ca va realiza in acest an venituri de 1,58 miliarde lei, cu 8% mai mari fata de nivelul prognozat pentru anul trecut, si un profit net de 40 milioane lei, in scadere cu 57%, ca urmare a investitiilor de mediu impuse de standardele Uniunii Europene.
CE Turceni, dar si Electrica, Hidroelectrica si complexul energetic Rovinari, vor fi incluse in societatea nationala energetica.

Bani pentru sectorul privat si energie
BERD a adoptat o noua strategie pentru Romania, care stabileste ca prioritati de finantare pentru urmatorii trei ani domenii precum energia si infrastructura.
Banca are in vedere cresterea sprijinului acordat companiilor locale, pentru imbunatatirea competitivitatii acestora si pentru accelerarea dezvoltarii.Pentru atingerea acestui obiectiv, institutia este pregatita sa creasca gradul de risc asumat, prin furnizarea de capital pentru restructurarea si dezvoltarea companiilor locale si pentru promovarea investitiilor straine. In ceea ce priveste sectorul energetic, banca a anuntat ca va continua sa investeasca in domeniul producerii, transmiterii si distributiei.
"BERD va ajuta la aducerea de capital privat in proiecte de transport si se va concentra asupra municipalitatilor mai mici, pentru a le ajuta sa utilizeze fondurile UE", potrivit institutiei. Pana in prezent, banca a investit peste 3,5 mld. euro in 248 proiecte din Romania si a ajutat la mobilizarea a 6,5 mld. euro din surse externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO