Eveniment

BERD: Romania, Letonia, Ungaria, Bulgaria si Serbia sunt vulnerabile la socurile crizei globale

02.10.2007, 18:32 18

Agitatia de pe pietele financiare internationale va lovi si Europa de Est, aducand probleme economiilor celor mai vulnerabile si incetinind cresterea economica in Romania si in alte state din regiune, spune economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat in editia de ieri a cotidianului britanic Financial Times.
Romania face parte dintr-un grup de cinci state care sunt cele mai vulnerabile la socuri cauzate de criza globala, spune Erik Berglof, economistul-sef al BERD. Celelalte state din regiune, pasibile de aparitia unor probleme financiare, sunt Letonia, Ungaria, Bulgaria si Serbia.
"Suntem siguri ca aceasta criza a Vestului este una serioasa, care va dura ceva vreme, iar asta inseamna ca ea va avea cu siguranta un impact si asupra tarilor estice. Vor exista doua feluri de efecte: pe termen scurt vor aparea probleme de lichiditate, iar pe termen lung vor exista cresteri ale costului creditarii", a declarat Berglof.
Rezultatul va fi o incetinire a cresterii economice in Est, afirma reprezentantul BERD, din moment ce riscul va spori costul creditarii si va reduce nivelul cererii din economie.
Declaratiile sale vin la mai putin de o saptamana dupa cel mai recent raport al Bancii Mondiale (BM), care de asemenea atrage atentia ca exista anumite riscuri financiare pentru Romania si statele din zona.
Economistul-sef al BERD spune ca in aceste state este nevoie de o mai mare constientizare a riscului existent, iar aceasta ar putea aduce beneficii sub forma incetinirii usoare a cresterii bazate pe creditare.
"O usoara incetinire ar putea fi chiar benefica pentru aceste tari. Economiile acestora, mai ales in domeniul constructiilor si de real estate, au crescut rapid, poate prea rapid, atingand uneori preturi nesustenabile", afirma oficialul BERD.
Romania pare direct vizata de aceasta afirmatie, din moment ce piata constructiilor a crescut in primele sapte luni ale anului cu 30% in termeni reali, cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeana. Luand in considerare si inflatia din constructii, dar si aprecierea leului fata de euro din ultimul an, piata constructiilor a inregistrat in prima jumatate a anului o crestere de 53% in euro.
Pe de alta parte, Berglof a mai declarat ca deja cele mai multe state din estul Europei "au absorbit foarte bine efectele turbulentei internationale asupra pietelor financiare locale". Mai clar, efectele pe termen scurt au fost deocamdata depasite de economiile din estul Europei, spune Berglof, dar asta nu elimina posibilitatea aparitiei unor efecte pe termen mai lung.
Saptamana trecuta, un raport al Bancii Mondiale arata ca statele europene cu cea mai mare expunere teoretica la efectele crizei mondiale sunt cele din Est, dar mai ales cele cu niveluri ridicate ale deficitului de cont curent.
Si la acest capitol, Romania se afla printre statele vizate de observatiile BM, avand unul dintre cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent din Europa, alaturi de Bulgaria si tarile baltice.
In prima jumatate a anului, deficitul extern al Romaniei a fost de 16,8% din PIB, iar pe ultimele patru trimestre, de peste 13% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO