Eveniment

Berarii sunt nemultumiti de majorarea accizelor

30.03.2005, 00:00 13


Marii jucatori din industria berii, care au infiintat asociatia Berarii Romaniei, si-au exprimat ieri nemultumirea fata de majorarea accizelor de la 1 aprilie peste nivelul initial anuntat, insa au apreciat ca influenta asupra pretului berii nu va fi semnificativa.


"Ne asteptam la cresterea accizelor incepand cu 1 iulie. A fost fixata o taxa de 0,74 euro pe hectolitru, fata de 0,65 euro pe hectolitru, cat preconizam. Nivelul accizei este calculat la un curs al euro artificial - valoarea de la sfarsitul anului trecut - astfel incat Executivul sa-si protejeze veniturile", spune Mihai Albu, directorul general al Interbrew Romania, filiala a liderului mondial InBev.


La randul sau, Shacar Shaine, presedintele URBB, spune ca jucatorii din industrie nu contesta majorarea accizelor, ci modul in care aceasta decizie a fost luata.


"Dorim sa fim anuntati cel putin cu o saptamana inainte de luarea unei asemenea decizii de catre Executiv pentru ca fiecare dintre noi isi face la inceputul anului un plan de afaceri. Intelegem cresterea de accize, masura luata pentru apropiata aderare la UE, dar o asemenea masura trebuie planificata. Reprezentantii industriei berii au discutat cu ministrul finantelor, Ionut Popescu, insa doar pe ultima suta de metri inaintea luarii deciziei", spune Shaine.


Berarii Romaniei reuneste cei patru mari jucatori de pe piata: Brau Union, filiala grupului olandez Heineken, Interbrew Romania, Compania de Bere Romania (CBR) filiala SAB Miller si United Romanian Breweries Bereprod (URBB), imbuteliatorul de pe piata romaneasca al marcilor Tuborg si Carlsberg. Presedintele asociatiei a fost ales Dieter Schulze, managing director al CBR. "Dorim sa avem reprezentare in fata autoritatilor legislative pe teme de interes comun referitoare la taxe si impozite, forta de munca, mediul inconjurator si competitie", afirma Schulze.


Cele patru companii, care detin peste 70% din piata romaneasca a berii, au 4.400 de angajati. Valoarea totala a investitiilor realizate de acestea in Romania se ridica la 420 mil. euro. Conform companiilor, piata berii a atins anul trecut 14 milioane de hectolitri si o valoare de 600 mil. euro, in crestere cu 10% fata de anul anterior cand s-a oprit la 550 mil. euro si 12,8 milioane de hectolitri. Cei patru producatori au facut parte, pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului trecut, din Patronatul Industriei Berii din Romania (PIBR) alaturi de 22 de producatori autohtoni. Pe fondul unor neintelegeri aparute in interiorul organizatiei, cele patru companii s-au retras din patronat. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO