Eveniment

Bechtel primeste primii bani saptamana viitoare

11.05.2006, 00:00 13

Lucrarile la autostrada Transilvania ar putea fi reluate in urmatoarele saptamani, conducerea companiei americane Bechtel anuntand ca reprezentantii Guvernului au informat compania ca prima transa de bani va fi eliberata cel tarziu saptamana viitoare.

"Initial se va elibera un avans de 30% din valoarea minima necesara", a declarat pentru ZF Transilvania Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al Bechtel.

Acest lucru inseamna ca luna aceasta pentru proiectul autostrada Transilvania se vor plati aproximativ 23,5 mil. de euro. Acesti bani vor fi transferati de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale catre Bechtel prin Raiffeisen Bank Romania. De altfel, pentru demararea lucrarilor la autostrada autoritatile romane au contractat un credit sindicalizat prin Raiffeisen Bank si Banca de Investitii si Finantari Calyon din Franta.

Cu toate acestea, oficialii companiei Bechtel spun ca oricum in urmatorii doi ani lucrarile nu vor fi altceva decat incercari de a recupera intarzierile din ultimul timp, cand proiectul a fost aproape oprit din cauza presiunilor politice.

"Initial vom lucra numai pe tronsonul Campia Turzii-Cluj Vest (Sectiunea 2b), urmand ca, in functie de fondurile alocate, sa extindem programul de lucrari in alte sectoare ale autostrazii", a mai spus Sgarcitu.

Reprezentantii Bechtel spun ca exista semne incurajatoare in ceea ce priveste colaborarea cu autoritatile romane, ca exista o preocupare sporita pentru programul de constructie si ca singura problema este eliberarea fondurilor.

La sfarsitul lunii trecute, Bechtel a incheiat negocierile cu muncitorii pentru semnarea contractului colectiv de munca si se estima ca vor fi initial 700 de angajati.

"De indata ce vom primi primii bani vom reincepe mobilizarea personalului. Cu toate acestea, nu vom putea incepe lucrul mai devreme de 1 iunie pentru ca exista probleme legate de personalul disponibil", declarau atunci acestia.

In ceea ce priveste respectarea datelor de finalizare, adica anul 2012 pentru terminarea intregului proiect, reprezentantii Bechtel nu au dorit sa faca nici un fel de comentarii.

Lucrarile la autostrada au inceput in 2004, in baza unui contract in valoare de 2,2 miliarde de euro, urmand sa fie finalizate in 2012, dar din cauza blocajelor politice proiectul a fost blocat pe tot parcursul anului trecut, iar o mare parte din companiile locale au raportat pierderi de zeci de milioane de euro datorita nederularii contractelor incheiate cu compania americana.



Negocierea contractului, legala

Parchetul instantei supreme a stabilit ca acuzatiile lansate anul trecut de Ministerul Transporturilor privind contractul cu firma Bechtel, din 2003, privind construirea unei autostrazi, nu se confirma, verificarile relevand ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor. Procurorii instantei supreme au dispus neinceperea urmaririi penale fata de fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea si fata de directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Mihai Petea Basulescu, intr-un dosar legat de incheierea contractului privind autostrada Brasov - Cluj - Bors. In 17 iunie anul trecut, Ministerul Transporturilor a facut o plangere penala impotriva lui Miron Mitrea si a lui Mihail Petea Basulescu - sub acuzatia de nerespectare a dispozitiilor legale cu privire la incheierea contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov - Cluj - Bors. Cei doi - care si-au pierdut functiile dupa alegerile generale din decembrie 2004 - au fost invinuiti de noua conducere a Ministerului Transporturilor de gestiune frauduloasa si de inselaciune, in legatura cu contractul Bechtel. In urma investigatiilor, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale fata de cei doi, motivatia anchetatorilor fiind ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor, lipsind latura subiectiva si cea obiectiva ale acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO