Eveniment

Bechtel: Anul viitor vom turna primul kilometru de asfalt

Bechtel: Anul viitor vom turna primul kilometru de asfalt

Conform datelor furnizate de Bechtel, in prezent se lucreaza la 16 kilometri de terasamente, urmand ca luna viitoare sa mai fie demarate activitatile la inca 6 kilometri

28.09.2006, 19:24 15

Desi ministrul transporturilor este nemultumit de evolutia lucrarilor, pe santierul autostrada Transilvania se planteaza gazon. Oficialii Bechtel anunta turnarea primului kilometru de asfalt, dar lucrarile sunt limitate la structuri si terasamente.
Incercand sa demonstreze ca proiectul autostrada Transilvania functioneaza, compania Bechtel a convocat presa locala la o vizita a santierului de la Savadisla si Ciurila, unde, cu toate ca reprezentantii Bechtel sustin ca au fost angajati 1.200 de oameni si ca urmeaza sa mai fie angajate inca 200 de persoane, lucrarile pe tronsonul 2b par sa avanseze cu greutate.
De la ultima vizita a premierului Tariceanu, lucrarile au avansat in ritm destul de lent, ieri, la kilometrul 16 fiind adunati maxim 50 de muncitori. Doua gredere si un escavator s-au invartit in jurul ziaristilor, in timp ce directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgarcitu, a multumit ministrului transporturilor, Radu Berceanu, pentru grija de a achizitiona casti de protectie si veste reflectorizante pentru toti muncitorii.
Oficialii Bechtel au anuntat ca ritmul lucrarilor la autostrada Transilvania este ascendent, ca valoarea lucrarilor se dubleaza lunar la cele doua sectoare demarate 2b (Campia Turzii-Cluj) si 3c (Suplacu de Barcau-Bors) si ca anul viitor se anticipeaza chiar turnarea primului kilometru de asfalt, desi in proiect acest lucru este prevazut pentru 2009. Declaratiile survin dupa ce saptamana trecuta ministrul transporturilor Radu Berceanu afirmase ca Bechtel nu face fata lucrarilor la autostrada Transilvania si ca anul acesta nu vor fi realizate nici macar jumatate din proiectele prevazute.
"Lucram cat de mult putem in conditiile date", sustine directorul de comunicare al Bechtel. In conferinta de presa sustinuta pe santierul de la Savadisla, oficialul Bechtel a aratat ziaristilor evolutia lucrarilor si a considerat ca nu exista motive de ingrijorare privind ritmul de lucru. Sgarcitu a afirmat ca in acest moment au prioritate lucrarile de terasament. Intr-adevar, conform datelor furnizate de Bechtel, in prezent se lucreaza la 16 kilometri de terasamente, urmand ca luna viitoare sa mai fie demarate activitatile la inca 6 kilometri. Bechtel lucreaza in prezent la 9 structuri (poduri, viaducte, podete) si intentioneaza sa mentina ritmul prezent.
Pe de alta parte, la kilometrul 20, pe marginea a ceea ce urmeaza sa fie autostrada Transilvania in cativa ani, muncitorii au tratat deja solul cu substante care sa permita plantarea de gazon. Potrivit reprezentantilor firmei, gazonul previne alunecarea terenului, dar "da si un aspect estetic autostrazii".
Surse din domeniul constructiilor de drumuri si poduri Cluj declara insa ca, la nivelul tronsonului 2b, lucrurile merg destul de greu, ritmul in care se construieste autostrada fiind exagerat de lent si ca, in conditiile date, anul 2012 este o tinta mult prea indepartata pentru proiect.
Lucrarile la autostrada au inceput in 2004, in baza unui contract in valoare de 2,2 miliarde de euro, urmand sa fie finalizate in 2012, dar din cauza blocajelor politice proiectul a fost blocat pe tot parcursul anului trecut. Luna trecuta, dupa deblocarea primelor transe de bani, Bechtel a reluat lucrarile pe sectiunea 2b, Cluj-Napoca Vest-Campia Turzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO