Eveniment

BCR testeaza piata din Luxemburg platind o dobanda de 5,1% in euro

10.11.2009, 11:46 29

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a deschis programul definantare de 3 mld. euro de pe piata din Luxemburg printr-oemisiune-test de obligatiuni pe cinci ani, prin care a atras 16,1milioane de euro la o dobanda fixa de 5,1% pe an.

Este prima finantare atrasa de BCR de pe piata externa dupaprivatizarea incheiata in urma cu trei ani. In 2005, cand era incala stat, BCR a emis euroobligatiuni pe trei ani la o dobanda de3,75% pe an. Ministerul Finantelor s-a imprumutat saptamana trecutaprin obligatiuni in euro emise pe piata interna la o dobanda de5,25% pe an.

Operatiunea BCR de pe bursa din Luxemburg a fost derulataprintr-un vehicul special inregistrat in Olanda - BCR Finance.

Actionarii BCR au aprobat in aprilie anul acesta un program definantare externa de 3 mld. euro, prin care BCR poate emite titluripe diverse structuri de maturitate si pret, in functie denecesitati.

In conditiile in care actionarul majoritar - Erste Group -tocmai incearca in aceasta perioada sa stranga 1,6 miliarde de eurode pe bursa pentru consolidarea capitalului social, ramane ca BCRsa isi asigure pe cont propriu o parte din necesarul de finantarein euro. Peste 56% din portofoliul de credite al bancii este ineuro. Spre deosebire de alti jucatori, BCR a continuat anul acestacreditarea in euro, mai ales pe sectorul corporate.

Costul finantarii externe este influentat negativ deinrautatirea perceptiei externe fata de Romania, cotatiileCDS-urilor revenind la aproape 300 de puncte de baza din cauzacrizei politice si a amanarii transei a treia de la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO