Eveniment

BCR: Dobânzile la creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%

BCR: Dobânzile la creditele în lei cu risc scăzut ar...

Autor: Raluca Ghinea

13.08.2013, 21:41 231

Dobânzile pentru creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%, la un nivel apropiat de cele pentru euro, împrumuturile în moneda naţională urmând să reprezinte în 1-2 ani peste jumătate din creditul neguvernamental, de la o pondere de circa 37% la primul semestru, estimează BCR. "Estimăm că într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei va depăşi 50% din totalul creditului neguvernamental", a declarat analistul-şef al BCR, Eugen Sinca. Tendinţa susţinută de scădere a dobânzii de politică monetară se va reflecta în dobânzile interbancare, iar cotaţia indicelui Robor la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%.

BNR a redus, pe 5 august, rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an. Creditul neguvernamental în lei a crescut în sem. 1 cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 84,29 mld. lei, având o pondere de 37,6% în totalul creditului neguvernamental, de aproape 224,16 mld. lei. „Numărul solicitărilor de credite pentru investiţii imobiliare în lei este în creştere, pentru că tot mai mulţi clienţi optează pentru protecţie maximă împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb", a afirmat Andrew Gerber, director de management al produselor retail în cadrul BCR.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO