Eveniment

Bazac vrea sa ia 25 mil. euro de la producatori

30.09.2009, 23:10 14

Ministerul Sanatatii propune ca solutie la fondurileinsuficiente din sistemul sanitar un mecanism prin careproducatorii de medicamente sa contribuie la bugetul sanatatii cu 5- 11% din sumele incasate din vanzarea medicamentelor gratuite sicompensate.

"Ministerul Sanatatii estimeaza ca aceasta contributie aproducatorilor poate aduce sistemului public 100 de milioane de lei(25 mil. euro - n.red.) anul acesta si circa 570 de milioane de lei(135 mil. euro - n.red.) anul viitor", au spus reprezentantiiMinisterului Sanatatii.

Mecanismul se numeste "clawback" si ar urma sa fie introdusincepand cu 1 octombrie si aplicat tuturor producatorilor care auactivitatea in Romania. Potrivit datelor ministerului, sistemul afost sau este inca utilizat in state precum Italia, Polonia,Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda siFranta. In Ungaria, spre exemplu, exista o cota unica aplicabilatuturor medicamentelor gratuite si compensate.

In Romania, masura s-ar putea aplica veniturilor provenite dinrelatia cu institutiile publice, adica medicamentelor compensate,celor incluse in programale nationale si celor achizitionate decatre spitale.

O suma de pana la 2,8 mld. lei (700 mil. euro) ar putea fiacordata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin creditebugetare. O alta masura vizeaza cresterea termenelor de plata de la60 la 120 de zile pentru medicamente compensate si de la 45 la 90de zile pentru programele nationale. Ordonanta ar fi trebuit sa seafle ieri pe masa guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO