Eveniment

Basescu vrea ca Banca Nationala sa colaboreze cu Guvernul in fata turbulentelor

Basescu vrea ca Banca Nationala sa colaboreze cu Guvernul in fata turbulentelor

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu la cererea acestuia din urma

19.10.2008, 19:42 15

"Presedintele a invitat comunitatea bancara din Romania si Banca Nationala la realizarea unui parteneriat cu Guvernul in vederea limitarii potentialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra Romaniei si pentru asigurarea indeplinirii obiectivului de trecere la moneda unica europeana", a anuntat banca centrala dupa intalnirea de vineri dintre Basescu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si membrii Consiliului de Administratie al bancii centrale, precum si cu presedintii institutiilor de credit.

In cadrul intalnirii, care a avut loc la initiativa sefului statului si a durat aproximativ doua ore, Basescu a prezentat problematica crizei sectorului financiar international discutata la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles in perioada 15-16 octombrie 2008.
Basescu a aratat ca le-a explicat sefilor de stat si de guvern prezenti ca Romania a trait in urma cu zece ani ceea ce se intampla acum in unele tari din UE, si a recomandat ca eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea institutiilor de credit cu probleme sa fie facuta numai dupa ce acestea vor fi curatate de activele neperformante.
La sediul BNR a avut loc si un schimb de opinii cu privire la evolutiile recente ale sistemului bancar evidentiindu-se din nou soliditatea sectorului bancar din Romania, dar si faptul ca efecte indirecte ale crizei financiare internationale incep sa se manifeste asupra economiei reale.
Pentru limitarea efectelor situatiei financiare internationale asupra economiei romanesti, seful statului a accentuat nevoia unui parteneriat intre stat, sectorul bancar si BNR.
Totodata, presedintele a subliniat importanta cresterii responsabilizarii conducatorilor institutiilor financiare si mentinerea unei atitudini prudente in vederea protejarii resurselor financiare ale companiilor si populatiei.
Basescu a reiterat ca recesiunea care se profileaza in economia mondiala si, in special, eventualele fenomene de criza economica din tarile membre ale Uniunii Europene ne pot afecta in mod direct, daca politicile economice din Romania nu vor fi prudente.
Pentru a sustine increderea in economisire in contextul crizei financiare internationale, Guvernul a adoptat decizia privind majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare, de la 20.000 euro la 50.000 de euro, masura fiind adoptata saptamana trecuta de ministrii finantelor din UE.
In contextul crizei, reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor si cei ai BNR vor discuta in aceasta saptamana, la nivel tehnic, despre un sistem de fluidizare a pietelor monetare si valutare in momente de turbulente.
Liderii europeni s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta noi masuri de atenuare a socurilor provocate de criza financiara in tarile UE. Unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi a fost constituirea unei autoritati unice de supraveghere a sistemului bancar in UE, idee respinsa de Basescu, care a sustinut totusi necesitatea imbunatatirii supravegherii financiare in UE.
Activele sistemului bancar din Romania sunt controlate in proportie de aproape 90% de banci straine, iar o parte dintre institutiile de credit locale au regim de sucursala si sunt supravegheate de bancile centrale din tarile de origine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO