Eveniment

Băsescu: Nu statul va crea locuri de muncă, ci sectorul privat

Autor: Mediafax

02.01.2011, 23:45 21

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în prima zi a anului, laPredeal, că trebuie flexibilizat Codul muncii, pentru că nu statulcreează locuri de muncă, ci reduce numărul acestora, el arătând căsectorul privat trebuie sprijinit.

"Nu mai putem gândi că statul se modernizează în condiţiile încare avem 4,4 milioane de oameni înregistraţi ca fiind în câmpulmuncii, iar 1,6 milioane de români muncesc fără forme legale. Esteclar că acest tip de stat trebuie schimbat şi că trebuie săstimulăm flexibilizarea forţei de muncă. Acum oamenii nu acceptă sălucreze fără să fie oficial înregistraţi pentru că patronii seferesc de contracte de muncă pentru că pe urmă nu mai pot scăpa deexcedentul de muncă", a declarat Traian Băsescu.

El a susţinut că soluţia e un cod al muncii care să permităangajări temporare şi disponibilizări în funcţie de nevoilepatronilor.

"Acum trebuie să înţelegem un lucru esenţial: nu statul creeazălocuri de muncă, ci sectorul privat. Statul reduce locurile demuncă", a spus preşedintele, adăugând că trebuie sprijinit sectorulprivat.

El a făcut aceste declaraţii în contextul în care s-a referit lanoul sistem de acordare a indemnizaţiilor de creştere a copilului,arătând că acest sistem "este un element de modernitate", iar"acelaşi tip de abordare trebuie să existe pe piaţa forţei demuncă".

MAI va fi obiectul unei reforme puternice

Preşedintele a mai declarat că în Ministerul Administraţiei şiInternelor este nevoie de o schimbare de mentalitate, apreciind căexistă încă prea multe probleme legate de înţelegerea fiecăruipoliţist cu privire la ceea ce are el de făcut faţă decetăţean.

"Aici încă avem prea multe probleme legat de înţelegereafiecărui poliţist, a fiecărui jandarm cu privire la ce are el defăcut faţă de cetăţean. Nu în ultimul rând, MAI va fi obiectul unorreforme puternice. Experimental, s-au transferat atribuţiuni cătrepoliţiile locale, dar procesul trebuie să continue. Este mult mailegat un primar de nevoile de securitate ale comunităţii decât unministru care e la Bucureşti. De aceea, descentralizarea Poliţieitrebuie să continue, trebuie consolidată Poliţia comunitară şilăsate sarcini naţionale la nivelul MAI", a declarat Băsescu.

Întrebat cine va schimba mentalităţile din MAI, Băsescu aapreciat că românii trebuie să înţeleagă că un stat modern sebazează pe fiecare cetăţean.

"Obiectivul României nu poate fi altul decât propria eimodernizare, pentru că, trebuie să recunoaştem, statul a fostaşezat prost la începutul anilor '90, a fost un stat care a copiatmai mult sau mai puţin forma statului pe care aveam pretenţia căl-am părăsit la revoluţia din decembrie. E, nu l-am părăsit. Nu-miputeţi reproşa că în campania electorală nu am vorbit demodernizarea statului, exact pe asta s-a axat campania mea", aconchis şeful statului.

În doi-trei ani, doar 900.000 de angajaţi lastat

Băsescu a mai declarat că România a încheiat anul cu 1.270.000de funcţionari, apreciind că numărul acestora este mare, iar îndoi-trei ani trebuie să se ajungă la 900.000 de angajaţi însectorul de stat.

Preşedintele a spus că trebuie continuată reforma în domeniulfiscal, iar companiile "trebuie să aibă tot mai puţin contact cufuncţionarii de la ghişee".

Băsescu a afirmat că în România sunt încă mulţi funcţionari,arătând că de la 1.270.000 de bugetari, câţi există în prezent,statul trebuie să ajungă, în doi-trei ani, la 900.000 defuncţionari, "pentru a nu mai fi o povară pe cheltuielilepublice".

Băsescu a evitat aglomeraţia de pe Valea Prahovei cuelicopterul

Preşedintele Traian Băsescu a plecat cu un elicopter, duminicădupă-amiază, din staţiunea Predeal, unde şi-a petrecut Revelionulîmpreună cu premierul Emil Boc, miniştrii Gabriel Oprea şi GheorgheIalomiţianu şi senatorul Anghel Iordănescu.

În jurul orei 15.00, şeful statului şi soţia sa au plecat dinPredeal spre Bucureşti la bordul unui elicopter.

Circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate, duminicădupă-amiază, pe DN1, în zona staţiunilor de pe Valea Prahovei, undes-au format coloane de maşini pe ambele sensuri de mers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO