Eveniment

Basescu despre contractele Primariei cu grupul Erbasu

06.07.2004, 00:00 52

Primarul general Traian Basescu a explicat ieri modul de derulare a contractelor pe care municipalitatea le-a incheiat cu firmele lui Mihail Erbasu si a respins speculatiile privind o eventuala culpa morala a primarului general pentru moartea omului de afaceri.
Omul de afaceri Mihail Erbasu avea, cu Primaria Capitalei, un contract de 6,3 mil. euro, din care primise un avans de aproape un 1 mil. euro, a spus Basescu.Edilul Bucurestiului a explicat ca acest contract fusese castigat de grupul Erbasu-Elsaco in urma licitatiei internationale organizate de Primaria Capitalei in iulie 2003.
Pentru derularea contractului, firma castigatoare trebuia sa prezinte o scrisoare de garantie bancara in baza careia municipalitatea ar fi putut acorda, potrivit prevederilor legale, avansul pentru inceperea lucrarilor. Scrisoarea bancara trimisa de Banc Post credita grupul Erbasu, motiv pentru care Primaria Capitalei a acordat un avans reprezentand 15% din valoarea totala a contractului, respectiv 955.044 euro.
Basescu a precizat ca scrisoarea de garantie a avut termenul de valabilitate pana la 7 aprile 2004 si ca, de la aceasta data, Primaria nu mai putea sa faca plati pana la reinnoirea documentului.
"Din avansul dat de Primara Capitalei, grupul Erbasu a emis facturi in valoare de 215.287 de euro, reprezentand lucrarile efectuate pentru programul de contorizare. In momentul de fata, grupul Erbasu are achitat un avans nejustificat in lucrari de peste 29 mld. lei. Deci, Primaria are de recuperat bani de la Erbasu, nu invers, cum in fals s-a vehiculat", a mai spus Traian Basescu.
Edilul a adaugat ca in ultima perioada, omul de afaceri Mihail Erbasu a avut cateva tentative de a se intalni cu el pentru a solicita plata unor facturi din contract. Basescu a explicat ca, de vreme ce grupul se afla cu lucrarile in intarziere si nu mai era acoperit prin scrisoarea de garantie bancara, municipalitatea nu putea plati lucrari."Primaria Capitalei nu elibereaza nici un leu din acest contract pana la emiterea unei noi scrisori de garantie. Daca nu se va elibera acest document, vom recupera cele 29 mld. lei si vom vedea ce se intampla mai departe. Primaria Capitalei a dat, oricum, mult mai multi bani decat a facturat grupul", a spus Basescu.
El a precizat ca municipalitatea va continua contractul cu grupul Erbasu si considera ca a fost destul de ingaduitor fata de omul de afaceri si va arata in continuare aceeasi bunavointa pentru noua administratie a grupului.
"Ramasesera in urma cu 440 de scari. Restanta scade pe zi ce trece, firma nu a redus motoarele dupa incident. Aceasta ne arata ca grupul nu doreste sa piarda acest contract. Nici noua nu ne convine ca acest proiect sa fie intrerupt. Nu ne permitem o noua licitatie. Ducem contractul inainte", a mai spus Basescu.



Audierile continua
Omul de afaceri Cristian Tintareanu, una dintre ultimele persoane care l-au vazut in viata pe Mihail Erbasu, s-a prezentat ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a dat detalii despre ultima intalnire cu cel care avea sa fie descoperit mort doua zile mai tarziu. Tintareanu a declarat, la iesirea din sediul Parchetului, ca nu le-a putut spune anchetatorilor "mare lucru". El a relatat ca, in noaptea de vineri spre sambata, Erbasu i-a fost musafir la locuinta sa din Corbeanca, unde a avut loc o petrecere in cinstea zilei de nastere a unui prieten comun, Marian Iliescu, audiat si el, ieri, de procurori. "Il stiu pe Erbasu de 30 de ani, insa in ultima vreme nu ne vedeam foarte des, maximum de trei ori intr-o jumatate de an", a aproximat Tintareanu. El a spus ca nu stie nici un detaliu legat de viata personala sau de afacerile lui Erbasu, insa, "ca un om de pe strada", este sigur ca s-a sinucis. Pe de alta parte, un alt nume vehiculat ca urmand sa participe la audieri in acest caz a fost maresalul Cico Dumitrescu, prieten al lui Erbasu. Acesta a declarat ieri ca nu a fost citat pentru a fi audiat si ca nu are nimic de spus "in plus fata de ceea ce se cunoaste deja". Tot ieri au fost audiati si sora si unul dintre fratii lui Mihail Erbasu. "Zoica Danciu si Stefan Erbasu au fost intrebati despre relatia cu Mihail Erbasu, despre el in general si au spus lucrurile pe care le cunosteau", a spus avocatul Arin Avramescu, cel care i-a insotit pe cei doi la intalnirea cu anchetatorii. Avramescu a aratat ca, desi nu se pot pronunta daca a fost crima ori sinucidere, cei doi frati il cunosteau pe Mihail destul de bine incat sa spuna ca "nu era omul care sa se sinucida". "Nu erau implicati in afaceri cu fratele lor, ei locuind intr-un cu totul alta zona al tarii", a mai explicat Avramescu. Cu toate acestea, Mihail Erbasu si fratii lui erau in relatii apropiate si se vedeau periodic, a adaugat sursa citata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO