Eveniment

Basescu cere demisia Guvernului si alegeri anticipate

Basescu cere demisia Guvernului si alegeri anticipate

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Daca partidele continua sa refuze anticipatele, atunci criteriile de desemnare a unui guvern cu legitimitate trebuie sa fie cautate in rezultatele alegerilor din 2004 (PSD - n.red.) si ale referendumului din 19 mai 2007 (PD - n.red.).

31.05.2007, 18:40 18

Presedintele Traian Basescu a cerut ieri demisia Guvernului Tariceanu si organizarea alegerilor anticipate pe considerentul ca aceasta este singura solutie onesta pentru rezolvarea crizei politice - solutie explicabila, spune el, prin faptul ca partidele antiprezidentiale au pierdut masiv in referendumul pentru demiterea sa. Presedintele a facut aceste declaratii ieri in plenul Legislativului - intr-unul dintre cele mai acide discursuri rostite de el vreodata. Tot ieri PD a anuntat ca este in ultima faza de redactare a motiunii de cenzura impotriva Guvernului.
Seful statului nu are nicio putere in declansarea anticipatelor, dar discursul sau a fost extrem de asteptat intrucat Basescu detine cheia in cazul in care Guvernul este demis prin motiune: numeste viitorul candidat la functia de prim-ministru. Basescu nu a anuntat cui va incredinta sau daca va incredinta mandatul de a forma un eventual viitor guvern, desi unele partide chiar asta asteptau. In schimb, presedintele a acuzat guvernul Tariceanu ca, in complicitate cu partidele, a recurs la "un abuz de putere" atunci cand a decis amanarea alegerilor europene pentru a putea organiza referendumul pentru demiterea sa din functie.
Potrivit sefului statului, curiozitatea actualei situatii este ca la 19 mai partidele care l-au suspendat au primit un vot de blam, dar in loc sa traga invataminte vor sa prezinte infrangerea drept victorie si se invita la guvernare impotriva vointei populatiei. Acesta este argumentul pentru anticipate, sustine seful statului. Daca partidele nu admit sa organizeze alegeri, atunci credibilitatea clasei politice ar putea fi iremediabil deteriorata, a declarat Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO