Eveniment

Băsescu avertizează dur Moldova: uşile Europei se vor închide curând, Moldova nu este o prioritate a UE

Autor: Iulian Anghel

18.08.2011, 17:07 1098

Ce vrea să spună preşedintele Traian Băsescu când sugerează că pentru Republica Moldova timpul Europei nu mai are răbdare?

Şeful statului român a susţinut astăzi la Sulina, la Şcoala de vară a tinerilor români din diaspora că, în privinţa integrării Moldovei fereastra de oportunitate nu va rămâne deschisă la nesfârşit, iar nesfârşitul nu este departe.

Pentru vecinul cel mai drag al României care se află în criză politică profundă de trei ani - nu are un preşedinte nici după două runde de alegeri - avertismentul este dur.

"Procesul de integrare a Republicii Moldova în UE depinde strict de oamenii politici de la Chişinău. În momentul de faţă, există deschidere faţă de Republica Moldova, după câştigarea de două ori a alegerilor de către alianţă (alianţa de partide proeuropene - n.n.) , există deschidere, dar Republica Moldova trebuie să înţeleagă că nu ea este prioritatea UE", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

România este cel mai important avocat al Republicii Moldova. Dar Chişinăul tocmai a eliminat din şcoli manualul de istorie a românilor, introducându-l în lagul concept istorie universală. Traian Băsescu nu a făcut mare caz de asta, dar a arătat: Vom ţine minte.

Potrivit lui Băsescu, integrarea Moldovei trebuie să fie inclusă în pachetul Balcanilor de Vest.

Interesant, astăzi în cotidianul austriac Die Presse este publicat un interviu pe această temă cu ministrul ceh de externe Karl Schwarzenberg. Deutsche Welle care îl preia observă că ziariştii de la Die Presse ca întreaga presă austriacă în general sunt, pe fondul tradiţiei fostului imperiu austriac, bine puşi la punct cu problematica sud-estului Europei.

Ce spune ministrul ceh în interviul citat? După integrarea Croaţiei, în 2014, prioritar va fi integrarea Balcanilor de Vest, dar nu la pachet cu Republica Moldova, cum doreşte România.

"Moldova şi Ucraina vin, pentru noi, pe locul doi".

La cum merg lucrurile în Europa acum integrarea Republicii Moldova s-ar putea dovedi la fel de anevoioască precum cea a Turciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO