Eveniment

Banii ieftini nu revin prea curând: Economiştii anticipează că Fed va menţine dobânzile la maximul ultimilor 22 de ani cel puţin până în iulie

Banii ieftini nu revin prea curând: Economiştii...

Autor: Ştefan Stan

06.12.2023, 10:41 185

Banca centrală a SUA va amâna reducerea ratelor dobânzilor până cel puţin în iulie 2024 şi va oferi o uşurare mai mică decât se aşteaptă pieţele financiare, potrivit principalilor economişti din mediul academic chestionaţi de Financial Times.

În timp ce majoritatea celor intervievaţi consideră că faza de majorare a ratei dobânzii din campania istorică de înăsprire monetară a Rezervei Federale s-a încheiat, aproape două treimi dintre respondenţi sunt de părere că banca centrală va începe să reducă dobânda de referinţă abia în trimestrul al treilea din 2024 sau mai târziu.

De asemenea, trei sferturi dintre economişti, intervievaţi între 1 şi 4 decembrie, se aşteaptă ca Fed să reducă rata fondurilor federale de la actualul maxim al ultimilor 22 de ani, de 5,25-5,5%, cu doar jumătate de punct procentual sau mai puţin anul viitor.

Aceasta este o mişcare mult mai târzie şi mai mică decât cea pe care o preconizează Wall Street, comercianţii de pe pieţele la termen crescând pariurile că Fed va începe să reducă încă din martie şi va coborî rata fondurilor federale la aproximativ 4% până la sfârşitul anului - cu mai mult de un punct procentual sub nivelul actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO