Eveniment

Banii de la FMI pot sa aduca aprecierea leului si calmarea cresterii dobanzilor

Banii de la FMI pot sa aduca aprecierea leului si calmarea cresterii dobanzilor
05.05.2009, 19:37 27
 

„Probabil ca BNR va trebui sa inceapa sa relaxeze politica monetara cat de curand, in primul rand prin reducerea RMO. Adoptarea euro in 2015 implica ajustarea nivelului RMO cu cele ale BCE (de 2% - n.r.) cel tarziu la data intrarii in ERM II, adica pana la sfarsitul lui 2012. Din acest punct de vedere, banii FMI vor ajuta BNR, care nu-si va vedea astfel diminuate brusc rezervele valutare", spune Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica.

Implicit, si presiunea pe leu se va atenua pe termen scurt, iar in functie de evolutia economica si stabilitatea politica si sociala, am putea asista chiar la o apreciere usoara a monedei nationale, sustine Lungu.
La randul sau, Lucian Albu, analist economic, considera ca presiunile pe curs se vor relaxa sau, cel putin pe termen mediu, piata valutara. „Pe dobanda ar trebui sa existe o influenta de reducere sau cel putin de calmare a tendintelor de crestere", spune Albu.
Efecte pe curs s-au vazut deja
Pe de alta parte, Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, apreciaza ca efectele pozitive ale intrarii banilor de la FMI au fost deja luate in considerare de catre investitori. „Exista clar efecte pe curs si acestea sunt atat directe, cat si indirecte. Apar efecte directe pentru ca prin intrarea de capital se produce aprecierea leului. Indirect, exista consecinte care apar pe fondul imbunatatirii perceptiei de tara. Cred ca efectele pozitive au fost deja luate in considerare, fiind percepute de catre investitori. Evolutia aceasta s-a suprapus cu un val de optimism regional." Ea sustine ca este greu de apreciat daca acordul cu FMI sau optimismul regional au avut cel mai mare impact asupra evolutiei favorabile a cursului.
Euro a coborat ieri la Bucuresti spre 4,16 lei, cu circa trei bani sub nivelul de luni.
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, spune ca este nevoie si de o consolidare a stabilitatii financiare, care constituie un element cheie in contextul unei deprecieri destul de mari a monedei nationale. „Deprecierea leului fata de sfarsitul lui 2008 este de circa 5,5%, dar fata de varful din vara lui 2007 se ridica la 30-35%, ceea ce reprezinta o depreciere mare."
In opinia lui Pal, trendul pentru politica monetara este insa unul de relaxare, iar aceasta se va produce treptat, dobanda de politica monetara urmand sa fie redusa astazi cu 0,25%. Referindu-se la optimismul din regiune, Pal a explicat ca acesta s-a concretizat in aprecierea monedelor, cresteri ale cotatiilor companiilor listate pe burse si in scaderea nivelului dobanzilor de pe piata interbancara. „Este de asteptat sa se produca o stabilizare, nefiind exclusa nici revenirea presiunilor de depreciere, in conditiile in care urmeaza sa apara un val de cifre negative, precum datele privind cresterea economica din primul trimestru si probleme de lichiditate a companiilor nefinanciare."
Impact mixt la nivelul perceptiei externe
In ceea ce priveste impactul intrarii banilor de la FMI la nivelul perceptiei externe privind Romania, Lungu apreciaza ca acest este in general mixt. „Pe de o parte s-au diminuat efectele negative asociate vulnerabilitatii externe a Romaniei. Pe de alta parte insa exista temeri legate de capacitatea guvernului de a pune in practica conditiile atasate acordului cu FMI si de modul in care aceste masuri vor influenta economia. CDS-ul Romaniei a scazut puternic din martie - in parte pe fond regional, dar si datorita acordului cu FMI."
Ratingul ramane neschimbat
Lungu considera ca ratingul tarii se va modifica atunci cand perspectiva macroeconomica va deveni mai stabila - ceea ce este putin probabil ca se va valida pe termen scurt. Totodata, Albu spune ca ar trebui, cel putin in aceasta perioada de criza, sa fie mentinut ratingul. „Este greu de presupus ca se va imbunatati in aceasta perioada."
Incasarile bugetare din aprilie, in program
Deficitul bugetului general consolidat a urcat, dupa primele patru luni, la 9,4 mld. lei, respectiv 1,78% din PIB, de la 1,5% din PIB la finele lunii martie, in conditiile in care in luna aprilie veniturile programate au fost realizate integral, au declarat surse guvernamentale. „Deficitul bugetar pe primele patru luni a ajuns la 1,78% din PIB, respectiv 9,4 mld. lei. Doar in aprilie, deficitul a fost de aproape 0,3% din PIB, adica 1,5 mld. lei", au spus sursele citate. Potrivit acelorasi surse, veniturile bugetare din aprilie s-au ridicat la 15,3 mld. lei, fiind prima luna din acest an in care a fost realizat integral programul de incasari. Astfel, dupa primele patru luni, veniturile la bugetul general consolidat s-au plasat la 53,3 mld. lei, cu 4,5% mai jos fata de anul trecut. Scaderea a fost mai atenuata decat in primele trei luni, dar deficitul s-a adancit. Dupa primele patru luni din 2008, bugetul general consolidat avea un excedent de 0,2% din PIB, in conditiile unor cheltuieli de 55,5 mld. lei. Din calculele pe baza datelor preliminare reiese ca totalul cheltuielilor din primele patru luni ale acestui an s-a cifrat la 62,7 mld. lei, cu 13% peste nivelul din ianuarie - aprilie 2008. La finele primului trimestru, deficitul bugetului general consolidat a fost, potrivit datelor finale, de 7,925 mld. lei, respectiv 1,5% din PIB, incadrandu-se astfel in tinta negociata cu FMI, de 8,3 mld. lei. Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO