Eveniment

Bani de la UE pentru net, licente software si website-uri

25.01.2009, 19:00 48

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a aprobat primele 62 de proiecte, cu o valoare de peste 3,1 mil. lei (circa 728.000 de euro) care vor beneficia de fonduri nerambursabile de la UE pentru conectarea la internet prin conexiuni broadband, achizitionarea licentelor software pentru computere, realizarea unui website sau achizitionarea si implementarea solutiei de semnatura electronica.

Acestea sunt incluse in cadrul operatiunii "Sprijinirea accesului la broadband si la serviciile conexe", apartinand Axei III a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE). Din cei 62 de aplicanti selectati din 170 de proiecte depuse online, 14 sunt ONG-uri si 48 de solicitari vin din partea IMM-urilor. Printre firmele castigatoare sunt Crisul Supermarket din Oradea care a cerut 21.864 de lei (circa 5.000 de euro) pentru dezvoltarea activitatii firmei prin dotarea cu echipamente IT. Majoritatea firmelor au solicitat bani de la UE pentru conectarea la internet de mare viteza si achizitionarea echipamentelor conexe, in aceasta situatie aflandu-se si firma WINIMPEX din Craiova, care a depus un proiect numit "Achizitia de echipamente si servicii pentru imbunatatirea infrastructurii TIC si accesul la internet broadband a firmei", suma solicitata si aprobata fiind de 70.752 de lei (16.405 euro).
Proactive Communication din Timisoara a cerut bani pentru realizarea semnaturii electronice si acces la internet, suma solicitata fiind de 10.575 de lei (2.452 de euro). Cinci proiecte depuse au provenit din mediul rural. Astfel, N&C Consulting din satul Leamna de Sus, comuna Bucovat, va primi 55.320 de lei (12.800 de euro), banii reprezentand valoarea proiectului depus cu titlul "Internetul un pas spre dezvoltare".
Finantarea acordata in cadrul acestei operatiuni are ca scop facilitarea accesului public la internet de mare viteza si consolidarea infrastructurii IT si a comunicatiilor, in special in zonele rurale si urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicatii.
Valoarea maxima a finantarii acordate pentru aceasta operatiune este de 82.000 de lei (circa 19.000 de euro). Bugetul alocat acestei operatiuni este de 29,5 mil. lei (circa 6,84 mil. euro), iar suma totala a grantului celor 62 de proiecte este in valoare de 3.137.270 de lei (728.000 de euro).
IMM primesc 80% din costurile eligibile ale proiectului, in timp ce ONG li se acopera 95% din cheltuielile eligibile. Primul apel de proiecte a inceput pe 21 aprilie 2008 si a avut ca termen de finalizare data de 22 august 2008. Dupa semnarea contractului intre beneficiar si MCSI, solicitantul urmeaza sa-si implementeze proiectul propus spre finantare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO