Eveniment

Bancile vor dobanzi mai mari chiar si pentru scadentele lungi

03.06.2005, 19:59 15

Ministerul Finantelor a vandut la licitatia organizata ieri titluri de stat cu scadenta la sapte si zece ani, insa sub plafoanele stabilite initial, dupa ce a respins ofertele bancilor care solicitau dobanzi mai mari decat maximele acceptate.

Titlurile cu scadenta la sapte ani au fost plasate la aceeasi dobanda ca la precedenta licitatie, in timp ce pentru obligatiunile cu maturitatea la zece ani statul a acceptat randamente mai mari.

Statul a vandut ieri obligatiuni cu scadenta la sapte ani in valoare de aproape 183 de miliarde de lei (5 mil. euro), sub nivelul planuit de 500 de miliarde de lei (13,8 mil. euro). Dobanda la care titlurile au fost plasate a fost de 7%, la nivelul licitatiei precedente. Aceasta in conditiile in care cererea a depasit oferta de peste doua ori. Bancile au emis cereri in nume si cont propriu in valoare de aproape 1.200 de miliarde de lei (peste 33 de mil. euro), acestea reprezentand cea mai mare parte din totalul cererilor.

Pentru titlurile cu scadenta la zece ani statul a acceptat o dobanda de 7,5% pe an, mai mare cu 0,75 puncte procentuale decat cea la care a fost plasata emisiunea precedenta, in luna aprilie. Finantele au atras astfel 401 miliarde de lei (11 milioane de euro), sub plafonul planuit de 500 de miliarde de lei (13,8 milioane de euro). Cererea pentru aceste titluri a depasit oferta de aroape trei ori.

Bancile au cerut dobanzi mai mari la tilurile de stat in conditiile in care piata se asteapta in continuare la majorari de dobanzi, dupa puseul inflationist din aprilie. Oficialii bancii centrale sustin insa in continuare tinta de inflatie anuntata pentru acest an de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO