Eveniment

Bancile au castigat 140 de milioane de euro in trimestrul al treilea

09.11.2009, 23:19 24

Profitul net cumulat obtinut de bancile comerciale in trimestrulal treilea a fost de aproape 590 de milioane de lei (140 mil.euro), marcand astfel o revenire semnificativa fata de primele douatrimestre ale anului, cand castigul cumulat a totalizat doar 90mil. lei.

Pe primele noua luni, bancile locale au castigat aproape 680 demilioane de lei (157 mil. euro), de peste 4,7 ori mai putin decatin perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizateBNR, citate de Mediafax. Anul trecut, profitul pe sistemul bancar afost influentat si de vanzarea Asiban, prin care patru banci (BCR,BRD, CEC si Banca Transilvania) au incasat 350 de milioane de euro.In 2008, bancile au inregistrat un profit net record de 1,2miliarde de euro.

Rezultatul este calculat conform standardelor locale decontabilitate, care au prevad un tratament mai dur de constituire aprovizioanelor pentru creditele cu probleme comparativ custandardele internationale (IFRS), utilizate de banci in raportareacatre grupurile financiare straine care le controleaza. Astfel,unele banci sunt in situatia de a raporta profituri pe IFRS, intimp ce in situatiile trimise BNR indica o pierdere. Valoareaprovizioanelor constituite de banci in primele noua luni s-a situatla 12,9 miliarde de lei (circa 3 mld. euro), in crestere cu 14%fata de suma de la jumatatea anului si cu aproape 70% fata dedecembrie 2008.

Tratamentul diferit al provizioanelor a ajuns astfel sa duca ladiferente semnficative intre rezultatele calculate in cele douastandarde, in conditiile in care ponderea creditelor neperformante(cu restante la plata ratelor mai vechi 60 de zile) a depasit 13%in august.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, ponderea neperformantelormarcheaza o dublare. In aceste conditii, bancile au ajuns saraporteze profituri in scadere chiar si pe IFRS, desi majoritateaau reusit sa isi imbunatateasca veniturile operationale.

Rata de solvabilitate (care masoara adecvarea capitalurilorproprii ale bancilor la riscurile asumate) a fost de 13,73% dupaprimele noua luni, situandu-se aproape la acelasi nivel ca lafinele anului trecut, de 13,77%. BNR a cerut pe parcursul anuluimai multor banci sa isi majoreze capitalul, pentru a ramane cuindicatorii intr-o zona confortabila.

In cadrul acordului de finantare incheiat cu Fondul MonetarInternational, BNR a cerut bancilor sa mentina solvabilitatea peste10%, desi din punct de vedere legal a fost pastrat pragul de8%.

Totodata, activele totale nete ale sistemului bancar au crescutin primele noua luni cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut,la 322,4 miliarde de lei. Pe partea de creditare cresterea a fostalimentata aproape exclusiv de imprumuturile acordate statului, inconditiile in care creditul privat a stagnat la nivelul dindecembrie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO