Eveniment

Banca Mondiala si Erste se contrazic: Ce riscuri exista de fapt pentru Romania?

Banca Mondiala si Erste se contrazic: Ce riscuri exista de fapt pentru Romania?

Click pentru imaginea marita

28.09.2007, 18:43 18

Abordarea Bancii Mondiale este mult mai conservatoare si prudenta, analistii institutiei internationale afirmand ca exista riscuri (desi "greu de prezis") ce ar putea fi cauzate de turbulentele de pe piata globala.
"Cel mai mare risc este ca statele care au cele mai mari deficite de cont curent - tarile baltice, Romania si Bulgaria - sa nu-si mai poata finanta aceste deficite prin intrari valutare de capital si sa intre din acest motiv intr-o perioada de recesiune", arata un raport al Bancii Mondiale.
In schimb, analistii Erste, austriecii care controleaza cea mai mare banca de pe piata, au realizat un raport care afirma contrariul - nu exista riscuri semnificative pentru piata locala de creditare, sau pentru stabilitatea macroeconomica in ansamblu, ca urmare a recentelor incidente de pe piata internationala.
"Calitatea activelor in Europa Centrala si de Est se situeaza la un nivel confortabil, asadar criza creditelor poate fi rezultatul unui deficit de lichiditate pe pietele locale sau al unui nivel foarte ridicat al ratelor de dobanda", afirma analistii Erste. Banca austriaca este deja "cu un picior in piata romaneasca", pregatindu-si chiar listarea pe Bursa de Valori de la Bucuresti, fapt care ar explica optimismul analistilor sai, comparativ cu pozitia conservatoare a Bancii Mondiale.
Economia Romaniei a incetinit usor in prima jumatate a anului, ajungand la o crestere de 5,8% pe primul semestru, fata de 7,7% anul trecut. In pofida acestei incetiniri, noteaza Banca Mondiala, cresterea economica a Romaniei ramane "stabila si la un nivel ridicat".
In caz de probleme pe pietele internationale, pietele emergente (printre care se numara si Romania si restul statelor din Europa Centrala si de Est) au de obicei de castigat, considera analistii Erste.
"Desi economia catorva tari din Europa Centrala si de Est este foarte deschisa, productia lor competitiva le aduce o oarecare imunitate. In vremuri dificile, companiile care activeaza pe pietele mature sunt de obicei obligate sa-si optimizeze activitatea si sa transfere o parte cat mai mare din productie in regiuni cu mana de lucru mai ieftina, cum ar fi tarile din Europa Centrala si de Est", spune Juraj Kotian, co-manager al diviziei de cercetare macroeconomica in regiune din grupul Erste.
Pozitia Bancii Mondiale exprima insa un alt aspect al comportamentului investitorilor internationali: atunci cand au loc turbulente pe piata globala, investitorii isi pierd apetitul pentru risc si active riscante, retragandu-se in primul rand de pe pietele percepute ca fiind cele mai riscante.
Din acest motiv, indicatorii de vulnerabilitate externa sunt primul indiciu pe care investitorii (mai ales cei financiari) il iau in calcul la evaluarea riscului unui stat.
In cazul Romaniei, cel mai problematic indicator este deficitul de cont curent (adica iesirile nete de valuta din tara), care a depasit in prima jumatate a anului 16% din PIB, fata de 10,3% pe anul trecut. Calculat pe ultimele patru trimestre, deficitul de cont curent al Romaniei depaseste 13%, iar prognoza oficiala pe anul acesta este de 13,4% din PIB.
Pe de alta parte, analistii Erste argumenteaza ca expunerea sistemului bancar romanesc la active sau pasive legate de recenta criza americana este practic insignifianta, fapt care sustine ideea unui risc financiar redus pentru pietele din regiune, cauzat de turbulentele pietei americane de creditare.
Perspectiva Bancii Mondiale arata insa ca, desi datoria externa totala a Romaniei si a altor state din zona este redusa, aceasta a crescut puternic in ultima perioada. In plus, in Romania, ca si in statele baltice, datoria externa contractata de banci si companii a devenit tot mai importanta in finantarea deficitului de cont curent.
Anul trecut, investitiile straine directe au finantat deficitul extern in proportie de peste 90% in Romania, in timp ce in primul semestru al acestui an ponderea a coborat sub jumatate - circa 43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO