Eveniment

Babiuc şi Becali, nume grele în închisoare

Victor Babiuc, fost ministru al apărării, va sta doi ani după gratii. Mediafax Foto

Victor Babiuc, fost ministru al apărării, va sta doi ani după gratii. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

20.05.2013, 20:45 423

George Becali, finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, deputat PNL, a fost condamnat ieri definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) reunită în complet de cinci judecători la doi ani de închisoare cu executare (dar va executa  trei pentru că instanţa a contopit pedeapsa cu una anterioară) în dosarul cunoscut sub numele de „Schimbul de terenuri de la MApN“.

Alături de influentul om de fotbal, instanţa supremă i-a condamnat pe alţi doi inculpaţi - cândva puternice persoane publice -, fostul ministru al apărării în guvernarea CDR (deputat în mai multe legislaturi, întâi la PD şi apoi la PNL) Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General generalul Dumitru Cioflină. Aceştia din urmă au primit câte doi ani de închisoare cu executare.

Bogat şi controversat, extrem de mediatizat şi pitoresc în declaraţiile publice, Becali a fost con­damnat ieri la doi ani de închisoare pentru compli­citate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată în cazul schimbului de terenuri. Dar finanţatorul Stelei fusese condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane, iar instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Completul Înaltei Curţi a reindividualizat pedepsele primite de Becali în acel dosar şi le-a contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

După recontopirea pedepselor, George Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare.

Procurorii au cerut condamnarea la pedeapsa cu închisoarea a lui George Becali şi a celorlalţi inculpaţi într-un schimb de terenuri între Becali şi MApN pe când Babiuc era ministru al apărării.

Procurorii au susţinut că între 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,8 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală cu aproape 900.000 de dolari.

Înainte de izbucnirea crizei economice, averea omului de fotbal era evaluată la peste 2 mld. euro, investiţiile sale favorite fiind în terenuri.

Cel mai celebru activ pe care în deţine este însă „Palatul“ – locuinţa sa din centru Bucureştiului de pe Aleea Alexandru (pe care instanţa a decis să fie instituit sechestrul în vederea recuperării prejudiciului în afacerea „Schimbul de terenuri de la MApN“), achiziţionată în urmă cu câţiva ani cu peste 10 mil. euro. Acolo George Becali convoca presa când avea ceva de spus sau de criticat, acolo împărţea cadouri de mii de lei colindătorilor.

George Becali şi-a construit o imagine de filantrop – a donat bani în timpul inundaţiilor, a donat milioane de euro pentru bisericii şi întotdeauna şi-a afişat credinţa fără limite în puterea lui Dumnezeu pentru ca ieri, după aflarea sentinţei, să conchidă: „Asta e ţara lui Satan“.

Duminică seara George Becali a fost oprit pe Aeroportul Otopeni de poliţişti şi a fost anunţat că este învinuit într-un alt dosar şi are interdicţie de a părăsi ţara. Becali a susţinut că voia să meargă pentru câteva ore în Israel şi să se roage la mormântul Mântuitorului ca acesta să-l ajute în sentinţa pe care urma să o afle ieri.

Finanţatorul Stelei intră în galeria oamenilor de fotbal condamnaţi pentru diverse activităţi ilegale. Bernard Tapie, preşedintele clubului de fotbal Olympique de Marseille între1986 -1994, a fost condamnat la 2 ani de închisoare în 1995, pentru corupţie (a aranjat un meci).

În zilele noastre, preşedintele clubului german Bayern Munchen, Uli Hoeness, - care, ca şi George Becali are puternice conexiuni în politică - este acuzat şi cercetat pentru evaziune fiscală (ar fi ascuns 10 mil. euro într-un cont secret din Elveţia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO