Eveniment

Avocatii CarpatCement vor ataca la Curtea de Apel decizia Concurentei

08.06.2005, 19:53 38

Producatorul de ciment CarpatCement, filiala locala a grupului german de materiale de constructii HeidelbergCement, va ataca la Curtea de Apel Bucuresti decizia Consiliului Concurentei, care sanctioneaza compania cu o amenda de circa 8,6 mil. euro. Consiliul Concurentei a decis la finele lunii mai sa amendeze cu 28,5 mil. euro pe cei trei producatori de ciment din Romania - "Lafarge Romcim, Holcim Romania si CarpatCemen, acuzandu-i de practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului si vine la finalul unei investigatii de peste patru ani.

"Din momentul comunicarii deciziei, avem 30 de zile la dispozitie pentru a ataca decizia in instanta. Avocatii nostri pregatesc dosarul, care va fi depus la Curtea de Apel in termenul prevazut de lege pentru anularea deciziei. Prioritatea este sa demonstram ca decizia Consiliului se indeparteaza de la practica si legislatia comunitara, ea bazandu-se doar pe supozitii neprobate", a declarat Mihai Rohan, director general al CarpatCement.

"Ne vom adresa doar instantelor competente din Romania. Nu avem planuri pentru moment sa facem apel si la forurile europene", a adaugat Rohan.

CarpatCement a angajat pentru acest caz avocatii firmei Salans, iar Lafarge se pregateste sa atace si ea decizia in justitie cu firma de avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Holcim Romania a platit deja amenda in valoare totala de circa 9,4 mil. euro. Oficialii CarpatCement resping "ca nefondate" concluziile deciziei Concurentei, inclusiv existenta unui cartel al cimentului, si se intreaba cum a fost calculata amenda.

"Orice imixtiune a statului in formarea pretului pe o piata libera are efecte dezastruoase pe termen lung. Consiliul Concurentei nu ne-a acuzat si nu a demonstrat ca pretul pe piata este excesiv, iar faptul ca vanzarile si piata totala cresc este o dovada in plus ca pretul este corect pe piata", afirma Rohan.

Reprezentantii CarpatCement sustin ca datele prezentate de Concurenta privind cotele de piata sunt gresite, diferentele ajungand pana la 8 -9% intre producatori, ceea ce se reflecta in cifrele de afaceri ale acestora in diferente de zeci de milioane de euro anual".

Compania sustine ca a avut o cota de piata de 22% in 2001, 34% in 2002, 36% in 2003, respectiv 40% in 2004. Piata cimentului a fost amnul trecut de circa 300 mil. euro.

CarpatCement a realizat o cifra de afaceri de 156 mil. euro in 2004, din operatiunile sale pe piata cimentului (Bicaz, Deva, Fieni), betoanelor si agregatelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO