Eveniment

Avertisment UE asupra metodelor de prevenire a gripei aviare

27.10.2005, 20:33 17

Europenii ar trebui sa evite consumul de oua crude si sa gateasca cu grija carnea de pasare pentru a reduce riscul de contractare a gripei aviare, scrie Financial Times, care citeaza o nota a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (Efsa).

Autoritatea, care are sediul in Parma si care ofera consiliere pe probleme legate de alimente in cadrul Uniunii Europene, spune ca gatirea corecta a carnii de pasare ar trebui sa previna transmiterea bolii la om.

Totusi, institutia recunoaste ca actualele dovezi de ordin stiintific nu sunt suficiente pentru a exclude posibilitatea ca virusul letal sa fie transmis la om prin alimente.

"Nu dispunem de nici un fel de dovezi ca oamenii pot contracta virusul pe calea digestiva. Totusi, nu putem exclude posibilitatea ca acest lucru sa se intample, teoretic", a declarat Herman Koeter, directorul departamentului de stiinta din cadrul Efsa. Acesta a adaugat ca, teoretic, ar fi posibil ca, in cazul in care consumi sangele crud al unei pasari infectate, virusul sa nu fie complet distrus in stomac.

Efsa spune ca avertismentul sau este in concordanta cu opiniile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale altor organizatii stiintifice, cat si cu masurile standard luate pentru a combate boli cum ar fi salmonela.

Koeter a mai aratat ca unul din motivele pentru care se pune accent mai mult pe igiena si pe gatirea adecvata a carnii decat pe contactul direct cu pasarile este ca aceste masuri ar fi mai eficiente in prevenirea bolii decat vaccinarea.

"Vaccinul nu a fost testat pe oameni si virusul poate suferi mutatii. Este mult mai bine sa incepem sa evitam orice practica neigienica", a mai spus el.

Avertismentul Autoritatii survine in contextul in care industria europeana a carnii de pasare, ale carei vanzari sunt estimate la 15 miliarde de euro, incearca sa faca fata unui declin dramatic al vanzarilor, generat de temerile consumatorilor legate de raspandirea gripei aviare.

In Italia, consumul de carne de pasare a scazut cu aproximativ 40% luna trecuta, iar fermierii italieni au organizat demonstratii pentru a linisti publicul.

In Franta, care este cel mai mare producator de carne de pasare din Europa, temerile privind raspandirea bolii in tarile europene au dus de asemenea la scaderea vanzarilor de carne de pui, rata si curcan.

"Vanzarile de produse de carne de pasare au scazut cu 20% in Franta, comparativ cu perioada similara a anului trecut", a declarat Alain Melot, director al federatiei industriei carnii de pasare.

Systeme U, lantul de supermarketuri, a declarat ca vanzarile de carne de pasare au scazut cu 30% in unele regiuni.

Boala a lovit mai intai Asia, facand 60 de victime in randul oamenilor. Insa, in ultimul timp, aceasta a inceput sa se raspandeasca in Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO