Eveniment

Autorităţile italiene au pus ochii pe două mari companii americane: Amazon şi Apple au primit amenzi în valoare de 225 milioane de dolari

Autorităţile italiene au pus ochii pe două mari...

Autor: Dorin Oancea

23.11.2021, 14:12 54

Autoritatea antitrust din Italia a amendat giganţii americani din domeniul tehnologiei Amazon.com şi Apple Inc cu un total de peste 200 de milioane de euro (225 de milioane de dolari) pentru o presupusă cooperare anticoncurenţială în vânzarea produselor Apple şi Beats, relatează Reuters.

Conform prevederilor contractuale ale unui acord încheiat în 2018 între companii, doar revânzători selectaţi au fost autorizaţi să vândă produse Apple şi Beats pe Amazon.it, a declarat autoritatea de supraveghere, adăugând că acest lucru a încălcat normele Uniunii Europene şi a afectat concurenţa în ceea ce priveşte preţurile.

Atât Apple, cât şi Amazon au declarat că intenţionează să facă apel.

Autoritatea a impus o amendă de 68,7 milioane de euro pentru Amazon şi de 134,5 milioane de euro pentru Apple, cerând companiilor să pună capăt restricţiilor pentru a permite accesul la Amazon.it, în mod nediscriminatoriu, al distribuitorilor de produse Apple şi Beats.

"Pentru a ne asigura că clienţii noştri achiziţionează produse autentice, lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri revânzători şi avem echipe dedicate de experţi din întreaga lume care colaborează cu autorităţile de aplicare a legii, cu autorităţile vamale şi cu comercianţii pentru a ne asigura că sunt vândute doar produse Apple autentice", a declarat Apple, negând orice abatere.

Într-o declaraţie separată, Amazon a declarat că nu este deloc de acord cu decizia autorităţii italiene şi că amenda propusă este "disproporţionată şi nejustificată". "Respingem sugestia că Amazon beneficiază de excluderea vânzătorilor din magazinul nostru, întrucât modelul nostru de afaceri se bazează pe succesul acestora. Ca urmare a acordului, clienţii italieni pot găsi cele mai noi produse Apple şi Beats în magazinul nostru, beneficiind de un catalog care s-a dublat, cu oferte mai bune şi o livrare mai rapidă", a declarat Amazon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO