Eveniment

Automobile Dacia: final pentru o greva de aproape un milion de euro pe zi

14.04.2008, 19:28 18

Costurile grevei celor 13.000 de angajati ai Automobile Dacia, inceputa pe 24 martie si incheiata la finele saptamanii trecute, se ridica la circa 900.000 de euro pe zi, adica 13 mil. euro pentru cele trei saptamani in care nu a fost produs nici un automobil Logan, potrivit oficialilor companiei.
"Costul conflictului de munca se ridica la 13 milioane de euro", a declarat Christian Esteve, membru al comitetului de conducere al companiei Renault si presedinte al consiliului de administratie al Automobile Dacia. Esteve a detinut si functia de director al companiei, de la preluarea de catre Renault in 1999 pana in 2003 cand a fost preluata de Francois Fourmont.
Suma de 13 milioane de euro include profitul pierdut din decalarea ritmului de fabricatie cu aproximativ 20.000 de automobile, precum si costurile fixe pentru mentinerea in functiune a utilajelor.
Livrarile companiei nu au fost perturbate de zilele de greva, pana pe 11 aprilie, data semnarii intelegerii intre administratie si sindicat, comenzile fiind satisfacute din stocurile acumulate in perioada negocierilor premergatoare, care au durat sase saptamani, au mai spus oficialii firmei.
Cei 7.600 de sindicalisti participanti la greva au revenit la lucru incepand cu 11 aprilie, in urma acceptarii celei de-a patra oferte de majorare salariala a patronatului, inaintata in cursul noptii de 10 aprilie.
Chiar daca la inceputul negocierilor sindicalistii au solicitat o majorare ce ajungea in total la 70% din salariul mediu, iar principala revendicare era majorarea in suma fixa cu 550 de lei, salariatii s-au multumit in final cu un plus de 28%.
"Au fost negocieri grele, cu o greva care a durat trei saptamani. Eu spun ca administratia si-a facut datoria si a fost deschisa mereu dialogului si iata ca sindicalistii au inteles sa fie de acord cu ultima noastra propunere", a declarat Liviu Ion, directorul de comunicare al Dacia.
Astfel, muncitorii calificati vor primi retroactiv, de la 1 ianuarie 2008, o crestere salariala de 300 de lei brut, iar de la 1 septembrie 2008 o alta majorare de 60 de lei brut. La acestea se adauga o prima anuala de rezultat in valoare de minimum 900 de lei pentru toti cei 13.000 de angajati.
Christian Esteve a declarat ca majorarea salariala de 28%, pentru salariul de baza, va ridica salariul mediu brut la 1.297 de lei, la care se adauga primele si remuneratiile pentru orele prestate suplimentar. Pentru recuperarea productiei restante din perioada 24 martie - 11 aprilie, potrivit reprezentantilor Dacia, se va renunta la perioada de 5 zile libere din aceasta luna si se va lucra in schimburi normale si in zilele de sfarsit de saptamana.
"Se va pune la punct si un plan de recuperare, in colaborare cu sindicatul, care sa fie avantajos pentru ambele parti", a declarat Ion.
Reprezentantii Dacia nu au precizat daca pentru orele de recuperare din zilele de sambata si duminica salariatii vor fi remunerati conform planului salarial pentru orele suplimentare sau dupa planul de salarizare din ciclul normal de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO