Eveniment

Autocarul cu turişti implicat în accidentul din Bulgaria, asigurat de Carpatica Asig

Autocarul cu turişti implicat în accidentul din...

Autor: Mirabela Tiron

22.09.2014, 00:04 219

Autocarul cu 25 de turişti români, implicat ieri în accidentul din Bulgaria, în urma căruia o persoană a murit, iar alte cinci sunt grav rănite, era asigurat de compania Carpatica Asig pentru răspundere civilă auto (RCA), potrivit bazei de date CEDAM, administrată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Poliţa este valabilă până pe 16 octombrie anul acesta.  Despăgubirea maximă pe care asigurătorul ar putea să o achite pe această poliţă este de cinci milioane de euro.

În cazul producerii unui accident, asigurătorul RCA al vinovatului are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată. Cel mai des întâlnite sunt despăgubirile pentru daune materiale, însă legislaţia prevede, atunci când sunt dovedite prin probe, să fie acoperite vătămările corporale şi daunele morale.

Oficialii companiei de asigurări nu au putut fi contactaţi de ZF până la închiderea ediţiei. Carpatica Asig, aflată în redresare financiară, este parte a grupului Carpatica, deţi­nut de omul de afaceri Ilie Carabulea, anchetat de DNA.

Persoanele din autocar se aflau într-un circuit turistic (organizat de Camira Events&Travel, cu afaceri de 2,5 mil. euro anul trecut), vehiculul fiind în proprietatea  firmei de transport Camira Eurotrans, cu afaceri de 10.000 de lei anul trecut (2.300 de euro).  Autocarul avea doi şoferi şi nicio problemă din punctul de vedere al avizelor şi atestatelor prevăzute de legislaţia românească, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Autocarul care se întorcea din Turcia (Kusadasi) spre România s-a răsturnat în Pasul Republika din Bulgaria, între localităţile Gurkovo şi Veliko Târnovo, într-o zonă de munte. Primele informaţii furnizate de autorităţile bulgare indică faptul că autocarul nu a adaptat viteza la condiţiile meteo, iar într-o curbă şoferul (un român de 44 de ani) a pierdut control direcţiei de mers, potrivit MAI.

Şi anul trecut, în iunie, un autocar cu turişti români a fost implicat într-un accident rutier în Muntenegru, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 18 persoane, iar alte 29 au fost rănite. Circuitul era organizat de agenţia de turism Mareea Comtur, care închiriase autocarul de la firma Gregory Tour.

În România sunt circa 25.000 de vehicule licenţiate pentru transport de persoane, de la microbuze la autocare, piaţa locală de transport persoane fiind estimată la circa un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO