Eveniment

Austria a scos din minţi şi Italia: au tăiat un brad secular pentru un târg de Crăciun; natura a fost vândută persoanelor fizice

Austria a scos din minţi şi Italia: au tăiat un brad...

Autor: Daniel Contescu

12.11.2023, 09:46 2232

Copacul de aproximativ 115 ani are 28 de metri înălţime, iar transportul a costat 44.000 de euro, fiind adus la Viena pentru Târgul de Crăciun.

Viena are un copac controversat în piaţă. „Este un brad de un secol tăiat la Bolzano, natura a fost vândută persoanelor fizice”, sunt acuzaţiile la adresa Austriei, ţară care blochează accesul României în Schengen şi nu se înţelege prea bine nici cu vecinii, cunoscută fiind situaţia de la pasul Brenner.

Bradul care a fost aprins în Piaţa Primăriei din capitala Austriei, pentru a inaugura Târgul de Crăciun, a sosit din Italia şi a produs multe controverse.

Austria, reclamată de italieni la Curtea de Justiţie

Arborele, care, de fapt, este un molid, a fost iluminat oficial de primarul Vienei - Michael Ludwig - şi de preşedintele provinciei autonome Bolzano - Arno Kompatscher. Copacul are aproximativ 115 ani, 28 de metri înălţime şi a fost tăiat pe 23 octombrie, în Val di Tamersc, din Parcul Natural Fanes-Sennes-Braies.

Bradul a fost dus la destinaţie cu un transport special, care a costat 44.000 de euro, de-a lungul autostrăzii Brenner, pe care tirolezii o blochează în mod regulat pentru camioane cu aşa-numitul Blockabfertigung, pentru care oficialul italian Matteo Salvini a anunţat recursul împotriva Austriei la Curtea de Justiţie a UE.

Primul care a reclamat situaţia bradului a fost Argante Brancalion, un arhitect-dulgher, preşedinte al unei asociaţii ecologiste din Bolzano, Ambiente e Salute.

„Tăierea acestui arbore centenar, care a văzut două războaie mondiale şi care va ajunge ars la sfârşitul sărbătorilor, este un simbol al unei mentalităţi care foloseşte natura pentru uzul şi consumul propriu şi care, în acest caz, nu a avut niciun scrupul în a tăia un copac vechi de un secol, în condiţii perfecte de sănătate”, spune Brancalion, supărat pe lipsa de viziune a administraţiei care „a mers până la vânzarea unei bucăţi de natură din Dolomiţi unor persoane private”.

Furia în Italia, bucurie în Austria

Cuvintele ecologistului au traversat Pasul Brenner şi au ajuns în Austria, unde au fost preluate de ziarul Kronen Zeitung, care a relatat că italienii sunt furioşi pe austrieci pentru că au tăiat copacul, iar cazul a fost preluat de postul de stat ORF, iscând un tam-tam mediatic naţional.

Din 1959, în fiecare an, un alt Ţinut austriac a furnizat bradul de Crăciun în Piaţa Primăriei din Viena, iar din 1989, ultima dată când un brad din Tirol de Sud a fost adus la Târgul de Crăciun vienez a fost în 2014. Bolzano este capitala Tirolului de Sud, aflată în nordul Italiei.

Guvernatorul regiunii autonome Bolzano, preşedintele Arno Kompatscher, a comentat situaţia cu fală: „Este întotdeauna o onoare deosebită pentru noi să putem aduce bradul de Crăciun la Viena. Pentru a înveseli perioada Crăciunului pentru cetăţenii şi oaspeţii din întreaga lume, a fost selectat un brad frumos şi plin din pădurea noastră. Acest copac este, de asemenea, un semn al legăturii noastre cu Viena şi cu Austria”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO