Eveniment

Atenţie dacă aveţi salariile „mascate“ pe microîntreprindere: Fiscul se uită la ce scrie pe LinkedIn, pe cartea de vizită şi la adresa de e-mail folosită

Florentina Şuşnea, managing partner, PKF Finconta: Dacă un CEO este încadrat cu un contract de muncă individual la un angajator şi are o fişă a postului, iar tot el are şi un contract de prestări servicii prin intermediul unei microîntreprinderi cu acelaşi angajator - respectiv client pentru microîntreprindere - , este foarte uşor de făcut o paralelă între obiectul contractului de prestări servicii şi atribuţiile din fişa postului.

Autor: Adelina Mihai, Ramona Cornea

28.08.2022, 03:51 40482

Cei care obţin venituri prin microîntreprinderi şi care nu îndeplinesc cel puţin patru din cele şapte aşa-numite „criterii de independenţă“ ar putea avea probleme în cazul unui control al Fiscului, pentru că inspectorii ANAF se uită la profilurile de pe reţelele sociale şi la adresele de e-mail folosite de proprietarii de microîntreprinderi atunci când vin în control.

„Codul Fiscal prevede de mai mulţi ani o serie de şapte criterii dintre care o activitate trebuie să îndeplinească mini­mum patru pentru ca ea să fie carac­terizată ca o activitate independentă în scopul impozitării. Din aceste criterii fac parte: a presta o activitate pentru mai multe companii, o activitate cu propria ta bază materială şi intelectuală, a face parte dintr-un organism profesional care reglementează activitatea, a avea posibilitatea să îţi faci singur programul de lucru, să nu ai un concediu plătit de un aşa-zis angajator şi aşa mai departe. Ca şi până acum, va rămâne esenţial şi în viitor pentru microîntreprinderi şi pentru persoane fizice independente să testeze permanent dacă aceste criterii de independenţă sunt îndeplinite. În momentul în care acestea nu sunt îndeplinite trebuie foarte serios luat în considerare faptul că regimul fiscal de impozitare al respectivului este cel de venituri din salarii“, a explicat Nadia Oanea, consultant fiscal în cadrul companiei Tax & Trainings.

Chiar dacă ordonanţa 16 din 2022, care a adus o serie de modificări fiscale pentru microîntreprinderi şi pentru PFA-uri, nu aduce noutăţi în ceea ce priveşte criteriile de independenţă prevăzute în Codul Fiscal, deţinătorii de astfel de entităţi trebuie să fie foarte atenţi la acestea atunci când îşi fac planurile de business pentru anii următori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO