Eveniment

Asociaţiile de elevi din întreaga ţară atrag atenţia asupra unei probleme importante: Guvernul a asigurat transportul gratuit pentru elevi, dar n-a rezolvat problema celor care apelează la transportul interjudeţean

Asociaţiile de elevi din întreaga ţară atrag atenţia...

Autor: Otilia Serescu

18.05.2020, 15:42 320

Mai multe asociaţii de elevi din România reclamă că, deşi Guvernul a emis o ordonanţă prin care aceştia beneficiază de transport gratuit, totuşi legea nu rezolvă problema copiilor navetişti care circulă cu transportul interjudeţean, conform unui comunicat transmis luni.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) „condamnă ferm noua ordonanţă de urgenţă care elimină dreptul elevilor de a beneficia de reduceri la transportul judeţean şi atrag atenţia privind modul în care Guvernul României încearcă să câştige capital politic pe spatele elevilor”, se arată în comunicatul de presă.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 70/2020 au fost adoptate măsuri privind transportul rutier judeţean de persoane şi transportul elevilor. Potrivit acesteia, operatorii de transport au obligaţia de a asigura transportul gratuit al elevilor şi al altor categorii de persoane care beneficiază de facilităţi specifice de transport, sub sancţiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel judeţean, respectiv retragerii licenţei de traseu, în cazul transportului interjudeţean.

„În ciuda faptului că măsurile adoptate de autorităţi par a fi în beneficiul elevilor, în realitate gratuitatea pentru anumite tipuri de transport nu acoperă necesităţile de care beneficiarii primari ai educaţiei au nevoie şi nu rezolvă problema adevărată cu care aceştia se confruntă. Ordonanţa acordă elevilor gratuitate pentru transportul local şi feroviar, dar nu rezolvă situaţia elevilor navetişti care pierd sute de lei lunar din cauza nepăsării autorităţilor. Articolul 84, alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 care prevedea dreptul tuturor elevilor de a beneficia de transport judeţean redus cu minimum 50%, a fost modificat astfel încât acest drept să nu mai existe, sintagma “judeţean” fiind eliminată din textul de lege. Adică, elevilor nu li se mai poate acorda niciun fel de facilitate pentru transportul judeţean şi interjudeţean rutier, care este, de altfel, şi cel mai des utilizat mod de a călători”, subliniază elevii.

Potrivit sursei citate, o altă modificare cu un efect negativ adusă la art.84, mai specific alin. (3), este reprezentată de faptul că doar elevilor ce nu au o unitate de învăţământ în localitatea de domiciliu, li se va deconta integral naveta.

„De exemplu, în cazul în care un elev din mediul rural doreşte să meargă la un liceu de la oraş pentru o educaţie de mai bună calitate sau pentru că doreşte să urmeze un profil vocaţional pe care îl găseşti în foarte puţine unităţi de învăţământ, acesta nu poate beneficia de acoperirea costurilor de transport dacă în localitatea de domiciliu există liceu, fie el cu filieră vocaţională sau nu. Înainte de această modificare, elevii puteau alege orice liceu pe o rază de 50 de kilometri, pentru a studia specializarea/filiera/profilul dorit, iar naveta urma să fie decontată integral. Ulterior adoptării OUG 70, elevilor li s-a luat şansa de a alege liceul dorit, pentru că statul va deconta naveta doar pentru cei care nu au liceu în localitatea de domiciliu, iar accesul la educaţie va fi blocat pentru zeci de mii de elevi”, explică liderii elevilor.

În plus, ei spun că modalitatea de finanţare pentru acordarea acestor gratuităţi prevăzute în ordonanţa menţionată nu este una care avantajează elevii proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, „întrucât vorbim despre decont şi nu de acordarea reducerii/gratuităţii”.

„Pentru a se deconta suma pe care elevul a plătit-o în vederea achiziţionării unui abonament/bilet, acesta trebuie să dispună de acei bani, altfel acea facilitate pentru transport nu se aplică pentru că elevul nu va avea banii necesari pentru a achiziţiona în primă instanţă”, menţionează sursa citată anterior.

Reprezentanţii elevilor consideră că atitudinea guvernanţilor este una „care nu denotă nimic altceva decât nepăsare şi că în ciuda afirmaţiilor şi campaniei desfăşurată pe reţele de socializare, problema transportului elevilor nu se vrea a fi rezolvată”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO