Eveniment

Asiguraţii români plătesc 42 miliarde de lei pe an pentru contribuţii la sănătate, dublu faţă de acum cinci ani. Ce primesc de aceşti bani?

Asiguraţii români plătesc 42 miliarde de lei pe an...

Autor: Georgiana Mihalache

28.08.2023, 09:00 4761

♦ În perioada 2018-2023, banii care au intrat la bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din contribuţiile sociale de sănătate ale asiguraţilor s-au dublat, de la 26 miliarde de lei la peste 42 miliarde de lei cât este bugetat în 2023 ♦ Banii de la asiguraţi reprezintă de altfel 77% din bugetul total al CNAS. Din acest buget se plătesc serviciile oferite în spitale ♦ Când pacienţii sunt lăsaţi cu orele în spitale şi nu primesc îngrijire medicală când au nevoie, ce se întâmplă cu contribuţiile plătite lună de lună?

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau FNUASS, ca prescurtare, este gestionat de Casa Naţională de Asigurări şi este „alimentat“ an de an şi de contribuţiile la sănătate din banii asiguraţilor, chiar într-o pondere mare. Peste 77% din bugetul Casei vin din contribuţiile asiguraţilor.

Lună de lună, 10% din salariul brut al fiecărui angajat din România nu ajunge la acesta, ci merge către FNUASS. De acolo, banii merg mai departe către decontarea serviciilor medicale primite de pacienţi în spitale de stat mai ales, dar şi private, către plata medicamentelor. Acesta este mecanismul prin care statul ia 10% din salariul brut pentru a asigura sănătatea pacienţilor săi.

În spitale însă, realitatea arată dezastruos, iar pacienţii nu primesc îngrijirea medicală de care au nevoie, aşa cum se vede din practică în câteva spitale în ultima lună. Întrebarea este ce se întâmplă cu banii primiţi de spitale prin FNUASS dacă medicii nu îngrijesc bolnavii?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO