Eveniment

Aritmetica guvernării. Ce bine i-ar fi prins acum lui Iohannis ca Oprea să nu aibă probleme!

Aritmetica guvernării. Ce bine i-ar fi prins acum lui...

Autor: Iulian Anghel

05.11.2015, 00:04 3023

PSD a guvernat până acum cu UNPR şi ALDE (fostul Partid Conservator şi liberalii lui Tăriceanu plecaţi din PNL), împreună având 300 de parlamentari - peste majoritatea necesară de 274 de parlementari.

Dacă ţinem cont că minorităţile votează cu guvernul, precum, din când în când, şi neafiliaţii, se poate spune că PSD a guvernat fără probleme. De partea cealaltă, PNL are 176 de parlamentari, faţă de majoritatea necesară de 274, adică cu 98 de parlamentari sub ce-i trebuie ca să ajungă la guvernare.

De unde să-i ia? În afara arcului guvernamental mai sunt 74 de mandate, deci insuficient. Ca să guverneze are, prin urmare, nevoie să destructureze coaliţia la guvernare. Dacă îi aduce lângă sine şi pe oamenii lui Tăriceanu şi Constantin din ALDE, PNL ar avea de partea sa încă 111 mandate, putând forma o majoritate la limită, de 287 de mandate, cu 13 peste ce-i trebuie ca să vină la guvernare. Cu UNPR ar fi putut face o alianţă mai solidă, dar acum acest partid şi liderul lui Gabriel Oprea sunt oaia neagră a societăţii, prin urmare este mai greu de crezut că va fi invitat să guverneze – o ipoteză des vehiculată în urmă cu doar câteva luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO