Eveniment

ARIS vrea o lege, dupa model polonez, care sa stopeze declinul investitiilor

08.07.2005, 19:46 13

Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) va sustine promovarea unei noi legi de stimulare a investitiilor directe, care sa includa facilitati similare cu cele acordate de guvernul polonez. Masura are ca scop evitarea pierderii unor proiecte, precum cele ale firmelor franceze Montupet si ElcoBrandt.

"Modul de acordare a facilitatilor in tarile din jur este mult mai coerent, mai bine pus la punct si fiecare tara a identificat foarte bine ce pune la bataie pentru a atrage investitii", a precizat presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina.

Recent, Polonia a castigat in fata Romaniei la acest capitol, reusind sa atraga producatorul francez de electrocasnice ElcoBrandt, care intentiona sa contruiasca in regiune o fabrica de masini de spalat, cu o investitie initiala estimata la 23 de milioane de euro.

Cristina a aratat ca in acest moment nu exista scheme de ajutor de stat pentru proiecte de investitii mari, pentru ca nu exista o lege cadru care sa reglementeze acest aspect.

In Romania, investitiile straine mai mari de un milion de dolari beneficiaza, prin Legea 332/2001, de exceptarea de la plata taxelor vamale pentru utilajele tehnologice, instalatiile si echipamentele destinate activitatii productive.

In plus, Codul fiscal prevede deducerea unei cote de 20% din valoarea investitiilor, precum si posibilitatea utilizarii amortizarii accelerate, insa aceste facilitati sunt valabile doar pana la 1 ianuarie 2006.

"Propunem guvernului scheme coerente de ajutor de stat care sa stimuleze diferentiat dezvoltarea regionala, tinand cont de specificul economic al fiecarei zone. Fara aceste masuri nu vom putea face fata competitiei cu tarile din jur", a explicat oficialul ARIS.

In Polonia, intensitatea ajutorului de stat este de 50% din valoarea investitiei, cu exceptia catorva orase importante precum Varsovia si Cracovia, unde facilitatile sunt limitate la 40% respectiv 30%. In cazul IMM-urilor, masurile se ridica pana la 65%, conform unui studiu comparativ prezentat de ARIS. Polonia mai subventioneaza, printre altele, cheltuielile proiectului de investitii cu pana la 50% din intensitatea regionala maxima admisa ca ajutor de stat.

In Ungaria, investitorii straini beneficiaza de reducerea bazei impozabile cu maximum 50% din taxa locala de afaceri, daca companiile nu inregistreaza obligatii restante la sfarsitul anului, precum si de deducerea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare in proportie de 100% din baza impozabila.

In luna aprilie, producatorul german de autocamioane MAN a ales Polonia pentru o fabrica de 40 mil. euro, dupa ce pe lista scurta s-a aflat si Romania.

Recent, grupul francez Montupet a decis sa construiasca la Ruse, Bulgaria, o fabrica de piese auto de 80 mil. euro, dupa ce investitia era deja data ca sigura de oficialitatile romane. Bulgarii au oferit insa teren gratuit pentru constructie. dan.zavoianu@zf.ro



BNR: Investitiile straine directe, cu 30% mai mici pe primele patru luni

InvestiTiile straine directe atrase de Romania in primele patru luni ale anului au fost de 485 mil. euro, inregistrand o scadere cu circa 30% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul instabilitatii politice, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, puse la dispozitie de ARIS. Potrivit BNR, in perioada ianuarie-aprilie a anului trecut, investitiile straine directe au fost de 694 mil. euro.

"Desi statisticile arata ca numarul proiectelor de investitii a crescut fata de anul trecut, BNR raporteaza ca banii intrati efectiv in tara sunt mai putini decat anul trecut. Acest lucru arata ca s-au investit profituri ale investitorilor deja prezenti pe piata, care au fost incurajati de rezultatele obtinute aici, in timp ce cei care nu cunosc piata sunt mai retinuti", a declarat presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina. Reprezentantii ARIS isi mentin totusi estimarile totale pentru acest an la nivelul de 3,2-3,8 mld. euro.

"Avem in derulare o serie de proiecte greenfield, la care se vor agauga si sume importante de la AVAS, din privatizarile care urmeaza sa se finalizeze in acest an. Peste 70% dintre proiectele monitorizate de ARIS sunt in domeniul auto", a spus Cristina.

Printre proiectele in derulare cu termen de finalizare pentrtu acest an se numara investitiile din domeniul retail ale companiei Tengelman, in valoare de 200 mil. euro, ale firmei italiene Pirelli, in valoare de 40 mil. euro si ale celei portugheze Coindu, de 30 mil. euro.

De asemenea, compania indiana din domeniul imobiliar Asmita a inceput sa construiasca 1.000 de apartamente in Bucuresti, proiect in valoare de 120 mil. euro, cu termen de finalizare pentru inceputul anului viitor.



Codul muncii, un alt obstacol in calea atragerii investitiilor



Adrian Dumitrache

Lipsa de flexibilitate in relatia angajat-angajator si restrictiile prevazute in noul Cod al muncii vor avea ca efect orientarea investitorilor catre alte state, cum ar fi China, in defavoarea Romaniei, a declarat ieri directorul general al Alcatel Romania, Dan Bedros.

"Un Cod al muncii este un act bilateral care trebuie sa permita flexibilitate atat angajatorului, cat si angajatului. Avantajul Romaniei a fost tocmai aceasta flexibilitate. Majoritatea investitorilor plecau din tarile lor din cauza restrictiilor si dificultatilor in domeniul muncii. Acum nu mai vin in Romania, se duc in China", a adaugat Bedros.

El a apreciat ca noua lege care reglementeaza relatiile din domeniul muncii contine prevederi "aberante".

"Nu este normal ca un salariat al unei companii, care nu mai corespunde profesional, sa nu poata fi concediat de catre angajator. O societate comericala nu este sanatoriu. Angajatorul nu poate fi obligat sa il plateasca pe salariat in continuare si, in cazul in care il concediaza, sa-i plateasca compensatii salariale timp de 12 luni", a afirmat reprezentantul Alcatel.

Bedros considera ca pozitia sindicatelor in aceasta directie este una gresita, pentru ca, in realitate, astfel de prevederi nu protejeaza nici firma si nici salariatul.

Reprezentantul Alcatel Romania, companie cu aproximativ 1.500 de angajati, a aratat, pe de alta parte, ca o serie de aspecte legate de relatia angajat-angajator au fost ameliorate prin noile reglementari.

"Este o directie buna, dar remarc ca cei implicati in elaborarea Codului muncii nu au avut curaj sa adopte o pozite transanta in reglementarea relatiilor din domeniul muncii", a apreciat Bedros.

Proiectul noului Cod al muncii a fost aprobat de Guvern la finele lunii iunie si a fost publicat in Monitorul Oficial cateva zile mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO