Eveniment

Arbitrat de Petrom, grupul Tender intra la RAFO

07.02.2003, 00:00 25

Plecarea neasteptata a lui Ion Popa din fruntea Petrom, o bursa marcata de aceasta surpriza si interesul grupului Tender pentru rafinaria RAFO Onesti sunt anunturile ce au dezmortit in ultimele doua zile mediul de afaceri romanesc. Si nu este totul: exista voci care afirma ca ne putem astepta la noi miscari pe piata petrolului si, de ce nu?, la aparitia unei noi concentrari de forte in acest domeniu.
Preluarea creantei detinuta de Societatea Nationala a Petrolului Petrom la RAFO va permite societatii Tender Timisoara sa devina actionar al rafinariei, fara sa detina, insa, pachetul majoritar la compania din Onesti. "Intentia mea este sa sprijin activitatea RAFO si sa incepem sa lucram impreuna. Inca nu am finalizat modalitatea de conversie a acestei creante, dar vom ajunge parteneri la RAFO. Nu se pune problema sa fim actionari majoritari", a declarat Ovidiu Tender, presedintele companiei din Timisoara.
Fostul director general al Petrom, Ion Popa, a declarat, ieri, ca la sfarsitul lunii Consiliul de Administratie al companiei va analiza oferta Tender de preluare a creantei detinute la RAFO Onesti, a carei valoare se ridica la 1.500 miliarde lei. Ion Popa si-a inaintat demisia la inceputul acestei saptamani, cererea de eliberare din functie fiind acceptat de ministrul industriei Dan Ioan Popescu.
Popa considera ca preluarea creantei va fi benefica pentru Petrom. "Petrom nu poate sa piarda la aceasta cesiune. Toate cesiunile Petrom au fost realizate la valoarea nominala, consolidata in dolari", a spus Popa, adaugand ca la fel se va intampla si in cazul RAFO. Petrom a oprit furnizarea de titei catre RAFO in luna octombrie a anului trecut si a inceput operatiunile de executare a gajurilor (produse si instalatii).
Popa a adaugat ca Tender a preluat, anul trecut, creantele Arpechim la Carom Onesti, in valoare de 340 de miliarde de lei.
Presedintele companiei din Timisoara crede ca solutia propusa SNP Petrom este una dintre cele mai avantajoase, avand in vedere situatia dificila a rafinariilor din Romania. El a adaugat ca nu au fost fixate termenele de rambursare a creantei. "Societatile din grupul Tender au capacitatea sa ofere servicii pentru Petrom care sa acopere intreaga datorie a RAFO. Exista doua societati din grupul nostru specializate pe servicii in domeniul petolier. Ele deruleaza si in prezent contracte cu Petrom, realizand o mare parte a cifrei de afaceri din aceste relatii comerciale", a aratata Tender.
Imperial Oil si Canyon Servicos au cumparat, in octombrie 2001, pentru 7,48 milioane de dolari, pachetul de 59,961% din actiunile rafinariei RAFO Onesti. Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%, prin achizitia, pentru 11,5 milioane de dolari, a unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari. Valoarea capitalului social a fost majorata la 3.062 miliarde lei.
Grupul Tender, infiintat in 1991, are in prezent reprezentante in 23 de judete si Bucuresti. Cele mai cunoscute societati ale grupului sunt Nuclearmontaj, Atlas GIP si Prospectiuni Geologice.

Popa: Sa continue privatizarea
Demisia lui Ion Popa din fruntea SNP Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, nu va afecta procesul de privatizare al acesteia si nu va fi de natura sa produca intarzieri in graficul convenit de autoritatile romane cu organismele internationale, afirma surse implicate in procesul de privatizare a companiei.
Pe bursa, actiunile Petrom au incheiat sedinta de ieri, la un pret de 1.210 lei/actiune, in crestere usoara cu 0,8% comparativ cu cotatia anterioara. Pe fondul anuntarii demisiei lui Popa, titlurile Petrom inregistrasera, miercuri, o scadere cu aproximativ 5%.
Brokerii spun ca este greu de apreciat care vor fi urmarile pe termen mediu ale demisiei directorului Petrom, dar faptul ca pretul a pierdut 5% intr-o singura zi este o dovada a imaturitatii pietei de capital, pentru ca odata cu demisia nu au aparut informatii noi privind activitatea companiei.
Noua milioane de actiuni Petrom au fost transferate in primul sfert de ora al sedintei de ieri a Bursei de Valori. Pana la final au mai fost realizate tranzactii cu inca 12 milioane de actiuni, astfel ca valoarea totala a transferurilor de ieri a fost de 26 miliarde de lei, peste jumatate din valoarea actiunilor transferate ieri la Bursa.
Dupa reluarea la tranzactionare ieri dimineata, multi dintre investitori s-au grabit sa vanda pachetele detinute, dar numarul mare al acestora a fost compensat de cumparatori, care au luat toate actiunile aruncate in piata.
Cotatiile au evoluat tot in jurul valorii de 1.200 lei/actiune, desi s-au realizat tranzactii si la 1.240 lei/actiune. La final, pretul ultimei tranzactii a fost de 1.210 lei/actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera a companiei de 1,38 miliarde de dolari.
Dincolo de evolutia actiunilor Petrom de pe bursa, procesul de privatizare al companiei pare sa nu fie afectat.
Activitatea consultantului desemnat sa efectueze analiza diagnostic a societatii nu va fi perturbata, consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings urmand sa prezinte acest raport Ministerului Industriei si Resurselor pana la mijlocul lunii martie. SNP Petrom urmeaza sa fie trecuta in proprietate privata pana la finele acestui an, pana acum exprimandu-si interesul de a detine pachete de actiuni Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si puternicul sindicat al Petrom, condus de Liviu Luca. Salariatii Petrom vor putea detine pana la 10% din actiunile companiei, insa intrarea acestora sau a BERD ca actionari minoritari ar putea avea loc dupa ce investitorul strategic ales va intra in posesia pachetului majoritar de actiuni, potrivit oficialilor Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Deocamdata, actuala lege dupa care functioneaza Petrom nu permite ca vanzarea de actiuni ale companiei sa afecteze pozitia statului de actionar majoritar.

Petrom, profit brut de peste 100 mil.$
SNP a obtinut, anul trecut, un profit brut de 3.370 de miliarde lei (101,9 milioane dolari), raportat la o cifra de afaceri de 74.529 miliarde lei (2,25 miliarde dolari), spune Ion Popa. Aceste rezultate sunt superioare estimarilor companiei, care se astepta la un profit brut de 3.361 miliarde lei si la o cifra de afaceri de 67.603 miliarde lei.
Pentru 2003, compania isi propune sa obtina un profit brut de 2.490 de miliarde de lei, raportat la o cifra de afaceri de aproximativ 75.000 miliarde de lei. La un curs mediu de 37.271 lei/dolar, luat in calcul la fundamentarea bugetului de stat pentru 2003, profitul brut si cifra de afaceri a SNP Petrom sunt prognozate la 66,8 milioane de dolari, respectiv la 2,01 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO