Eveniment

Aproape 680.000 de angajaţi din construcţii, IT şi cercetare ar putea rămâne fără scutirea de impozit pe venit, ceea ce ar aduce un surplus de 600 de milioane de euro la bugetul de stat doar din impozitul pe venit

ANALIZĂ

„Componenta de reformă fiscală din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este orien­tată pe consolidarea siste­mului financiar-fiscal şi creşterea capacităţii de colectare a veniturilor la bugetul de stat, precum şi îmbunătăţirea administrării vamale. Reformele vizează, de asemenea, zona de impozitare, unde este urmărită alinierea sistemului de impozitare cu actuala şi viitoarea etapă de dezvoltare economică a României, prin îmbu­nătăţirea structurii veniturilor fiscale, eliminarea distorsiunilor şi lacunelor din sistemul fiscal. În acest context, precizăm că măsurile de reducere a stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit, impozitul pe profit, contribuţiile sociale, se vor implementa etapizat, iar la acest moment se află în analiză“, au transmis, la solicitarea ZF, reprezentanţii biroului de presă al Ministerului de Finanţe. ZF a trimis o solicitare finanţelor pe 29 septembrie 2021, în contextul afirmaţiilor ministrului Finanţelor Dan Vîlceanu privind posibilitatea eliminării scutirilor de impozit pe venit pentru angajaţii din IT, cercetare şi construcţii. De când se va aplica măsura, dacă au fost anunţaţi angajatorii de o astfel de măsură şi câţi angajaţi din aceste sectoare sunt scutiţi de impozit şi care este valoarea totală a scutirilor au fost întrebările transmise.

Răspunsul arată că în luna august a acestui an, peste 570.000 de angajaţi din construcţii, aproape 97.000 de angajaţi din IT şi 8.200 de angajaţi din cercetare figurau în evidenţele Ministerului de Finanţe ca fiind scutiţi de impozitul pe venit (de 10%). În total, aceştia au fost scutiţi de un impozit pe venit total de 256 de milioane de lei în luna august, iar dacă datele din august sunt extrapolate la nivelul întregului an, rezultă că statul a acordat facilităţi de peste 3 mld. lei pe an pentru angajaţii scutiţi de impozit pe venit, respectiv 614 mil. euro/ an.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.